İstanbul’da gayrimenkul, 10 yılda % 174 kazandırdı

RE/MAX Türkiye’nin İstanbul’da son 10 yılda meydana gelen fiyat artışlarını kapsayan araştırmasına göre gayrimenkul, bu sürede % 174 değer kazandı. Gayrimenkulün geride bıraktığı finansal yatırım araçlarından borsa % 110, euro ise % 163 değerlendi. Özellikle merkezi ilçelerde gayrimenkul, doların prim oranını da geçti

Son 10 yılda İstanbul genelinde ve belirli ilçelerde konut fiyat artışlarını analiz eden RE/MAX Türkiye’nin yayımladığı rapora göre, il genelinde gayrimenkul , yatırımcısına % 174 kazandırdı. Aynı dönemde borsa % 110’luk artışla geride kalırken, Merkez Bankası’nın paylaştığı kur değerine göre euro da % 163 değerlenerek gayrimenkulün gerisinde kaldı.

Gayrimenkul hangi ilçelerde getiride doları geçti?

İl genelinde gözlenen % 174’lük artış, doların kazandırdığı oranı geçemese de, İstanbul’un bazı ilçeleri dolara fark attı. Dolar 10 yılda % 226 artarken, Kadıköy % 291, Beşiktaş % 288, Bakırköy % 272, Sarıyer % 259, Zeytinburnu % 241 ve Küçükçekmece % 224 kazandırarak doları geçti. İstanbul’da gayrimenkulün ortalamanın üzerinde değerlendiği diğer ilçeler ise % 222 ile Bağcılar, % 212 ile Maltepe, % 204 ile Kartal ve % 180 ile Ümraniye oldu.

Altın kazandırsa da, dalgalanma yaşıyor

Diğer yandan gayrimenkul, dolar, euro ve borsanın tümünü geçen, altın oldu. Yatırımcısına % 398 kazandıran altın, son 10 yılda en çok kazandıran yatırım aracı olarak öne çıkıyor. Diğer yandan, finansal açıdan en yüksek getiriye sahip altının fiyatında bile yıl içinde % 20’lik değişimler yaşanabildiğini vurgulayan RE/MAX Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Karahan, gayrimenkulün en az riskli yatırım aracı olduğunu dile getirdi.

Gayrimenkul güvenli liman, balon yok

Daire fiyatları ndaki artışın finansal yatırım araçlarının üzerinde olduğunu ifade eden Karahan, eski ve merkezi ilçelerde % 300’e yaklaşan prim oranının, gayrimenkulü cazip hâle getirdiğini belirtti. Piyasalardaki dalgalanmalara karşın gayrimenkulün güvenli bir liman olduğuna dikkat çeken Karahan, uzun vadede en çok kazandıran yatırım aracının da gayrimenkul olduğunun altını çizdi.

Karahan ayrıca, son 10 yılda gayrimenkulün değer grafiğine bakıldığında İstanbul’da gayrimenkulle en yüksek getiri vadeden ilçelerde bile artış oranının aşırı olmadığını, balonun söz konusu olmadığını vurguladı.

Emlakjet Haber

0 Takipçi