2019 Kira Artışı Son Durum

2019’a kadar kiracılar Borçlar Kanunu kapsamında; 12 aylık dönemdeki kira artışı yıllık ÜFE ortalaması üzerinden hesaplanıyordu. Ancak 2018 yılında yaşanan yüksek enflasyon rakamlarıyla birlikte kiracılar için yüksek oranlar söz konusu oldu. Bu durum büyük mağduriyet oluşturduğu için, Bakan Berat Albayrak’tan gelen açıklamayla artık ÜFE ortalaması yerine, 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden kira artışı hesaplanması kararlaştırıldı

Türkiye’de kiracıların en büyük sorunlarından biri yıllık kira artışı konusu oluyor. Kira sözleşmeleri bilindiği üzere yıllık olarak düzenleniyor. Her yılın sonunda ise ev sahibine sözleşmedeki kira tutarına belli bir oranda zam gerçekleştirebilme hakkı doğuyor. Eğer kira sözleşmesinde yıllık kira zam oranı yer almazsa bu durumda kiracı ile ev sahibi uzlaşmaya gidiyor ve yeni bir artış oranı belirleyebiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından Yeni Ekonomi Programı açıklandı. 20 milyona varan kiracıyı ilgilendiren yıllık kira artışı oran hesaplamasında istenen değişikliklerin gerçekleşeceği duyuruldu.

Yeni Ekonomi Programı’ndaki önlemleri kira artış oranını büyük oranda etkiliyor. Ev sahipleri, zamları üretici fiyatından değil tüketici fiyatı üzerinden gerçekleştirebilecek. Programın ‘Politika ve Tedbirler’ başlığında, kira artış oranı için üst sınırın üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirleneceği bilgisi yer alıyor. 1 Ocak’tan itibaren geçerli olmaya başlayacak yeni düzenlemeye göre konutlardaki yıllık kira artış oranı ÜFE oranlarına göre değil TÜFE oranları üzerinden hesaplanacak. Yeni sistemle birlikte ev sahipleri yüzde 10 daha düşük orana sahip olan TÜFE oranlarına göre kira artışı gerçekleştirebilecek. Meclis’te kabul edilen yeni yasa tasarısıyla, yapılan hesaplamaya göre ev sahipleri bu yıl en fazla yüzde 15 kira zam oranı gerçekleştirebilecek.

Eski Sistemde Yıllık Kira Artışı Nasıl Hesaplanıyordu?

Mevcut yasada geçtiğimiz yıl kira artışı oranları ÜFE’nin 12 aylık ortalamasına göre belirleniyordu. ÜFE’yi her ay başlarında açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; enflasyonun belirleyici iki unsurundan biri olan Üretici Fiyat Endeksi olarak açıklayabiliriz.

Aralık ayı TÜİK verilerine baktığımızda ise kiracılar için korkutucu bir tablo gözler önüne serildi. Aralık ayı enflasyon yüzde 1,44 düştü. Bir önceki ayın verilerine göre ise çeşitli mal ve hizmetlerin yanında konut yüzde 24,76 ile artışın en yüksek olduğu ana harcama gruplarından biriydi. Yıllık kira sözleşmesinin sonuna gelen kiracılar ise kira zam oranının kaç olacağı konusunda endişeliydi.

Aralık ayı ÜFE verilerine göre 2019 kira artış oranı gerçekleştirilirse yüzde 25,52 oranında yıllık zam artışı kiracılar tarafından yapılacaktı. Kabaca hesap yaparsak; kiracının vermiş olduğu kiranın 1000 TL olduğunu düşünelim. Aralık ayı ÜFE verilerine göre kira değeri yüzde 25,52 oranında zamlanacaktı. Bununla birlikte aralık ayında yıllık kira kontratını yenileyen vatandaşın cebinden 1,252,52 TL çıkacaktı.

TÜFE Nedir?

TÜFE, yani Tüketici Fiyatları Endeksi; sağlık, gıda, konaklama, ulaşım ve haberleşme gibi hizmetleri ve malları içeren tüketici sepetinde tüm ürünlerdeki fiyat değişimlerini ölçen bir endekstir. TÜFE enflasyon dönemlerini tanımlamak için en çok kullanılan istatistiklerden birisidir.

TÜFE’nin amacı, tüketime dayalı mal ve hizmetlerin önceden belirlenmiş fiyatlarındaki değişimleri ölçerek öncelikli hedefi enflasyonun hesaplanabilmesi. Bu süreçte; şirketlerin ülkedeki tüm tüketime yönelik harcamaları, vatandaşların tüketimleri ve turistlerin tüketimlerine olmak üzere tüm tüketime yönelik harcamalar dikkate alınarak enflasyonun hesaplanması gerçekleştirilir. Yıllık kira artışı oranlamasında ise bu hesaplama dikkate alınır. Tüketime konu olmayan hizmetler ve mallar kapsam dışında olup hesaplamaya etki etmez.

Tüketici harcamaları enflasyonun 3’te 2’sini oluşturduğu için TÜFE önemli bir veri kaynağıdır. Tüketici Fiyat Endeksine göre enflasyonda yaşanacak artış ve azalışları öngörebiliriz.

1 Ocak 2019 itibariyle yapılan yeni düzenleme sonrası , yıllık kira artış oranları TÜFE verilerinin 12 aylık dönem ortalamasına göre belirlenecek. Yeni yılda güncel haberlerden en hızlı ve en geniş bilgiye sahip olmak istiyorsanız Emlak Haberleri sayfamızı takip etmeyi unutmayın.

0 Takipçi