Çeyiz ve Konut Hesabı Nedir?

Evlenme konut sahibi olma gibi yüklü birikimlere ihtiyaç duyulan durumlar için devlet destekli geliştirilen çeyiz ve konut hesabı rağbet görmeye devam ediyor.

Gelecek için birikim yapmak isteyen yaş ortalaması düşük kişilerin daha çok tercih ettiği hesaplar daha çok tasarruf etmek için kullanılıyor. Gençlerin geleceklerini garanti almaya yönelik ya da ailelerin çocukları için düzenli bir şekilde birikim yapmasını sağlayan bu hesaplara düzenli şekilde para yatırmaları gerekiyor. İlk olarak Ağustos ayı 2016 yılında hayata geçirilen uygulamanın bugün geldiği konum hakkında bilgi veren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk 37 bin kişinin hesap açtığını ve toplam 170 milyon lira biriktiğini açıkladı. ‘Devlet destekli’ dediğimizde ise hesabı açanlara ne kadar katkı sağlanıyor? sorusu akıllara geliyor. Çeyiz ve konut hesabı adlı birikim hesabını açan vatandaşlara devletin sunduğu katkının alt limiti 5 bin TL olurken üst limiti 7 bin 500 TL’ye kadar çıkıyor. Bu tutarın yeni yılda güncellenmesi bekleniyor.

Çeyiz hesabı nasıl açılır?

Tabi ki çeyiz hesabı açıp devlet katkısı almanın da bazı şartları var. Bunlar;

· Hesabınıza düzenli ve sistematik şekilde para yatırmak

· Hesabınıza düzenli olarak para yatırmanız gereken minimum süre 3 yıl.

Açtıracağınız hesapta yaş sınırı mevcut. Öyle ki birikiminizi devlet katkılı olarak kullanmak istiyorsanız 27 yaşını doldurmadan çekim yapmanız gerekiyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yılın sonlarına yaklaşırken hesapların yıllık verileri açıkladı. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk 22 bin 106 kişinin çeyiz hesabını açtığını ve 66 milyon 838 TL’lik birikim yapıldığını belirtti. 2016 yılında başlatılan uygulamayla devlet destekli ödemeler de yeni yılda gerçekleşecek.

Konut hesabı açmanın şartları nelerdir?

İlk kez ev sahibi olacaklara yönelik 2 yıldır aktif olarak kullanılan bir diğer uygulama da konut hesabı. Tasarruf hesabı da diyebileceğimiz bu hesap kişilere birikim yapma fırsatı sunarken hem de hayallerindeki eve kavuşmalarını sağlıyor. Özellikle genç ve orta yaş için kısa vadede ve borçsuz ev almanın yolunu açan uygulamayı 15 bin 85 kişi kullanıyor. Ayrıca bu yolla ev sahibi olanlara düşük faiz oranı ve tapu harcı ödemesinde indirim sağlanıyor. Öte yandan 2018 yılı içerisinde maksimum 20 bin lira verilen devlet katkısının 2019 yılında 25 bin liraya çıkarılması öngörülüyor. Bu da kullanıcı sayısını daha da artıracağa benziyor.

Konut hesabı şartları ve bazı özelliklerini inceleyelim;

· Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı aranıyor.

· İlgili bankalara gidip mevduat ya da katılım fonu şeklinde hesap açtırılabiliyor.

· En az 36 ay boyunca düzenli para yatırmak gerekiyor. Aylık, üç ayda bir gibi sistematik para yatırma şartı aranıyor.

· Düzenli para yatırmada yılda iki kez para çekim hakkı veriliyor. Ancak kalan para asgari tutarın altına düşmeyecek şekilde olmalı.

· Yatırılan aylık paranın tutarı en az 313,72 olurken maksimum tutar ise 3.137,15 lira olarak belirlendi.

· Üç aylık ödemelerde ise alt tutar 941,16, üst limit ise 9.411,45. Bu oranlar 2019 yılında güncellenecek.

· Kişi adına tek hesap açtırabilir. Ortak hesap açılamaz.

· Çeyiz ve konut hesabı açıldığından itibaren günlük faiz oranı işlenir ve faiz oranları konut hesabı için belirlenen faiz oranlarına göre belirlenir.

· Konut sahibi olmak için oluşturduğunuz birikiminizden devlet katkısı alabilmek içinse üzerine ait başka bir taşınmazın olmaması gerekiyor.

Ayrıca konut hesabı ayrıntıları konusunda değinmemiz gereken bir diğer konu ise açtıkları hesaptaki birikimle ilk kez ev sahibi olanlara tapu harcı indirimi uygulanacak. Bu indirim sıfıra kadar indirilebilecek.

0 Takipçi