Emlak Gelir Vergisi Yeniden Düzenleniyor

Gerçekleştirelecek olan gelir vergisi değişikliği ile evini ilk yıl satanlar, elde ettiği gelirin yaklaşık tamamını vergi olarak ödeyecek. Daha sonraki yıllarda yapılan satışlarda ise ödenecek vergi oranı kademeli olacak düşecek.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yaptığı, "Vergi kanunları gözden geçirilecek" açıklamasının ardından yeni vergi düzenlemesi ile ilgili bilgiler ortaya çıkmaya başladı. Şu anda geçerli olan yönetmelikte bulanan ve "bir taşınmazı 5 yıl elinde tutan vergi ödemez" ibaresi, yeni yönetmelikte yer almayacak. Değişiklik önerisi kabul edildiği taktirde evini ilk yıl satanlar, elde ettiği gelirin tamamına yakınını devlete vergi olarak ödeyecek. İkinci yıl satılması halinde gelirin yüzde 80'i, üçüncü yıl yüzde 60'ı, dördüncü yıl yüzde 40'ı ve beşinci yıl yüzde 20'si vergi olarak ödenecek. Taşınmazı 10 yıl boyunca elinde tutanlar ise, 10 yıl sonunda gerçekleştirecekleri satışlarda elde ettikleri gelirin yüzde 10'unu vergi olarak ödeyecek.

Çok Yıllık Binalarda Enflasyon Farkı Düşülecek

Yeni yönetmelikle birlikte satın alma tutarı ile satış tutarı arasında büyük farkları bulunan çok yıllık binaların değer artış hesaplamalarında ise enflasyon farkı düşülecek ve vergi oranı oluşacak olan fark üzerinden hesaplanacak.

EmlakJet Haber