Emlak ve çevre temizlik vergileri için son gün 31 Mayıs!

Emlak vergisi ve çevre temizlik vergisinde ilk taksidin son ödeme günü 31 Mayıs 2018. Konutlar için çevre temizlik vergisi su faturasına yansıtılarak alınırken işyerleri için ödemeler, bağlı olunan ilçe belediyesi üzerinden yapılıyor. Ödemeler belediyenin internet siteleri, varsa anlaşmalı bankalar ya da gişeler aracılığıyla gerçekleşiyor

Yurtiçinde taşınmaz sahibi olan kişilerin ödediği ‘emlak vergisi’ ile belediyelerin sunduğu temizlik hizmeti için tahsil edilen ‘çevre temizlik vergisi’nin birinci taksit ödemeleri 1 Mart 2018’de başlamıştı. İlk taksidin ödemeleri için son gün ise 31 Mayıs 2018. İki vergi de yılda 2 kez ödeniyor. İkinci taksitler için ödeme süreci, Kasım ayında başlayacak.

Emlak vergisi belediyeler üzerinden ödeniyor

Emlak vergisi ödemeleri doğrudan konutun bağlı bulunduğu belediyeye yapıldığı için, Gelir İdaresi uygulamaları veya internet üzerinden yapılamıyor. Sadece belediyenin internet sitesi ve vezneleri üzerinden, kredi kartı ya da nakitle yapılabiliyor. Konutun bağlı bulunduğu belediyenin bir banka ile özel bir anlaşması varsa, banka üzerinden ödeme yapmak mümkün. Bunun için belediyelerin internet siteleri kontrol edilebilir.

Büyükşehir içindeki meskenler binde 2 vergi ödüyor

Emlak Vergisi tutarı konutun büyükşehir içinde veya dışında olmasına göre değişiyor. Bu vergi tutarı büyükşehir dışındaki meskenler için binde 1, diğer binalar için binde 2, araziler için binde 1 ve arsalar için binde 3 olarak belirlendi. Büyükşehir içindeki meskenler için ise binde 2, diğer binalar için binde 4, araziler için binde 2 ve arsalar için binde 6 tutarında emlak vergisi ödeniyor.

Emlak vergisinde yeniden değerleme oranına dikkat!

Emlak Vergisi hesaplaması her yıl gayrimenkulün yeniden değerleme oranı hesaplanarak yapılıyor. Yani vergi, konutun o yıl içinde ne kadar değer kazandığı dikkate alınarak hesaplanıyor. Bu hesaplamayı, belediyeler yapıyor.

200 bin TL’den alınıp, 7 bin TL değerlenen evin vergisi 414 TL

Örneğin 2015 yılında aldığınız bir konutun 2016 yılındaki emlak vergisi bedeli 200 bin TL ise, 2017 yılı için % 3,83 oranında yeniden değerleme oranıyla çarpılıyor. Konutun 7 bin 660 TL değerlendiği saptanarak, bu tutar ilk değere ekleniyor. Daha sonra gayrimenkulün vergi oranı binde kaç ise bu, 207 bin 660 TL üzerinden hesaplanarak tahsil ediliyor. Mesela Büyükşehir Belediyesi içinde bir konutun Emlak Vergisi oranı binde 2 olarak uygulanıyor. 207 bin TL % 0,2 ile çarpıldığında, 414 TL elde ediliyor. Bu da ödenecek toplam emlak vergisi oluyor.

Çevre temizlik vergisini taşınmazın kullanıcısı ödüyor

Konutlar için çevre temizlik vergisi su faturasına yansıtılarak alınıyor. Ancak işyerleri için ödemeler, bağlı olunan ilçe belediyesi üzerinden yapılıyor. Vergiler son günün mesai bitimine kadar e-belediyecilik modülünden veya anlaşmalı bankalar üzerinden yapılabiliyor. Çevre temizlik vergisini meskenin sahibi değil, taşınmazın kullanıcısı olan kişi ödüyor. İşyeri boş ise, beyanname verilerek vergiden muaf olunabiliyor.

Kim, ne kadar çevre temizlik vergisi ödeyecek?

Konutlar için çevre temizlik vergisi metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 32 kuruş, diğer belediyelerde ise 24 kuruş olarak hesaplanıyor. Bakanlar Kurulu kararıyla kalkınmada öncelikli yörelerdeki belediyeler ile nüfusu 5 binden az olan belediyelerde bu vergi konut, iş yeri ve diğer kullanımlı binalar için % 50 indirimli alınıyor. İş yerleri için çevre temizlik vergilerine dair tutarlar ise şu şekilde:

Büyükşehir belediyelerinde uygulanacak çevre temizlik vergisi

Emlak ve çevre temizlik vergileri için son gün 31 Mayıs!

Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak çevre temizlik vergisi

Emlak ve çevre temizlik vergileri için son gün 31 Mayıs!_1

İndirimli çevre temizlik vergisi uygulaması

Emlak ve çevre temizlik vergileri için son gün 31 Mayıs!_2