İstanbul’un yeni imar yönetmeliği ile evler ferahlayacak

İstanbul’da inşaatın kurallarını belirleyen yeni yönetmelik devreye girdi. Bina yüksekliğinden daire içi planlara sınırların çizildiği yönetmelikle daha önce 3 metre olan tavan yükseklikleri 4 metreye çıkıyor, çatı arası dubleks katlara da izin veriliyor. Ekim 2017’den önce riskli yapı tespiti yapılmış ya da riskli alan kapsamına alınmış yapılarda ise önceki yönetmelik uygulanacak

İstanbul'un Yeni İmar Yönetmeliği yürürlüğe girdi. İmar planına ve emsali aşan uygulamalara izin vermemeyi temel alan, tarihi eserleri koruyup mimari estetik sorunlarına çözüm getiren bu yeni yönetmeliği değerlendiren İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, “Bina yüksekliğinden daire içi planlara sınırların çizildiği yönetmelikle daha önce 3 metre olan tavan yükseklikleri 4 metreye çıkıyor. Artık İstanbullular daha ferah evlerde yaşayacak” dedi. Bazı belediyelerin çatı arası dubleks katlara imar izni vermediğini belirten Durbakayım, yeni yönetmelikle birlikte her türlü çatı arası dubleks katlara resmi izin verildiğini söyledi. Durbakayım, asansör uygulamalarında ise 3 kat ve üzerindeki her binada asansör kullanımının zorunlu hale getirildiğini söyledi.

Ekim 2017’den öncekilerin % 25 ek inşaat hakkı sürüyor

1 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe giren Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin % 80 oranında korunduğu bu yönetmelikte yine İstanbul ’da artık stüdyo daire yapılamıyor. Minimum daire metrekaresi de 28.5 metrekareden 27.5 metrekareye düştü. 1/10/2017 tarihinden önce riskli yapı tespiti yapılmış ya da riskli alan kapsamına alınmış yapılarda önceki yönetmelik uygulanacak. Yani yüzde 25 ek inşaat hakkı olacak.

Konuyla ilgili daha detaylı bilgi için ‘ İstanbul’un yeni imar yönetmeliği hangi değişiklikleri içeriyor? ’ başlıklı haberimizi okuyabilirsiniz.