En hızlı stok erimesi % 6.5 ile Şubat’ta

Şubat ayı fiyat artışı, bir önceki aya göre % 0.46, geçen yılın aynı dönemine göre ise % 2.79 oranında gerçekleşti. Satışlarda % 48 ile son bir yılın en yüksek banka kredisi kullanımının gerçekleştiği Şubat ayında, % 6.5 ile son 16 ayın en hızlı stok erimesi yaşandı

GYODER Başkanı Aziz Torun, 1 Şubat’ta başlattıkları ‘20 yıl vade düşük faiz’ kampanyasının da olumlu etkisinin stok erimesi üzerinde olumlu etkileri olduğunu açıkladı. Torun, “Şubat’ta stok erime hızı % 6.5’e ulaştı ve bu oran yeni konut stoklarında son 16 ayın en hızlı aylık erimesi. Kampanyanın banka kredisiyle desteklenmesi de, sektör adına olumlu bir adımdır. Kredi mekanizması etkin bir şekilde çalıştırılınca, markalı projelerden konut satın alan tüketicinin, Kasım ayında %15, Aralık’ta % 22, Ocak’ta ise % 27 olan banka kredisi kullanım oranı Şubat’ta % 48’ye yükseldi. Şubat ayında peşinat kullanım oranı % 29, senet kullanım oranı ise % 24 olarak gerçekleşti. Bu verilere, Mart sonuna kadar devam eden ‘20 yıl vade düşük faiz’ kampanyasının eklenmesi de sektörün hareketlenmesinde etkili oldu” değerlendirmesinde bulundu.

Yeni konutların fiyatı Şubat’ta % 0.46 arttı

Yeni konutların fiyatında Şubat ayında bir önceki aya göre % 0.46 oranında artış gerçekleştiğini belirten Torun, “Geçen yılın aynı dönemine göre de artış % 2.79 oldu. Şubat ayında İstanbul Asya yakasında yer alan markalı konut projelerinde % 0.61oranında; İstanbul Avrupa yakasında yer alan markalı konut projelerinde % 0.06 oranında fiyat artışı oldu.

Bitmemiş proje stoğundan satış yoğun

Aziz Torun’un verdiği bilgiye göre, Şubat ayında satışı gerçekleştirilen konutların % 23’ü bitmiş konut stoklarından, % 77’si ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Şubat ayında, bir önceki aya göre, 1+1 konut tipinde % 0.57, 2+1 konut tipinde % 0.40, 3+1 konut tipinde % 0.40 ve 4+1 konut tipinde % 0.07 oranında artış yaşandı. Konut tiplerinin tamamının satışında yükseliş yaşandı.

Yabancılara satış son 6 aylık ortalamanın altında

Verilere göre, Türkiye’de yatırım yapan yabancılara ‘vatandaşlık hakkı’ verilmesiyle ilgili düzenlemenin yürürlüğe girdiği bir dönemde; markalı konut projelerinden yabancı yatırımcılara yapılan satış oranı, Ocak ayına göre 1 puan artarak % 4 oldu. Yabancılara satış oranının son 6 aylık ortalaması ise % 10 olarak gerçekleşmişti.

Emlakjet Haber

0 Takipçi