Faizde % 20 düşüş, konut kredisini % 100 büyütür

Yılın ilk yarısında 632 bin konut satışıyla geçen yılın aynı dönemine göre sadece % 4 azalma görüldüğünü belirten Gayrimenkul sektöründe yaşanan son gelişmeleri değerlendiren EVA Gayrimenkul Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, faizlerde sadece %20 düşüş yaşandığında kredi pazarının %100 ivme kazandığını, bunun çok ciddi bir oran olduğunun altını çizdi

[if gte mso 9]> 0 0 1 588 3353 ktütükt 27 7 3934 14.0 96 Normal 0 false false false EN-US JA X-NONE

Faizin düşüşü ile ilgili gelişmeleri değerlendiren EVA Gayrimenkul Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, konut kredisi faizleri düştüğünde satışların hızla yükselişe geçtiğine dikkat çekerek faizlerde sadece % 20 düşüş yaşandığında konut kredisi pazarının % 100 ivme kazandığını, bunun çok ciddi bir oran olduğunu kaydetti. Geçmiş yıllara bakıldığında konut faiz oranının aylık % 1‘in üstüne çıktığında konut kredi kümülatif hacminin aylık büyümesinin % 1’in altına düştüğünü, hatta bazı aylarda faiz oranları yükseldikçe durma noktasına geldiğini belirten Yazıcı, aylık kredi faizlerinin % 1’in altında seyrettiğinde ise konut kredi hacminin aylık ortalama % 2 büyüdüğünü kaydetti. Yazıcı, şöyle devam etti: “Faiz oranının düşmesinin olumlu etkisi gayrimenkul ve dolayısıyla inşaata bağlı sektörün tüm domino taşlarını hızla harekete geçirecek. Çarklar dönecek, hareket artacak, ekonomi canlanacak, üretim devam edecek, moralimiz hızla düzelecek. Sektörün KDV, vergi, faiz ve harçlarla ilgili sorunları da bu gelişmelerle birlikte ele alınırsa domino etkisini katlayacak.”

40 milyar liralık portföy kampanyada

Faizde % 20 düşüş, konut kredisini % 100 büyütür

2016 konut satış larına bakıldığında halihazırda 632 bin adet konutun satılmış olduğunu söyleyen EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, 632 bin konutun ilk altı ayda satıldığını, bu oranın geçen yılın aynı döneminde gerçekleşen 637 bin satışla hemen hemen aynı olduğunu kaydetti. 2016 Haziran ayının geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında sadece % 4 azalma görüldüğünü dile getiren Yazıcı, Temmuz ayında yaşanan olağanüstü durumun da hızla toparlandığını ve yıl sonuna kadar konut satış rakamlarının kümülatifte bir önceki yıla göre daha yukarıda tamamlanacağını beklediğini ifade etti.

Emlak Konut ve GYODER kampanyasıyla satışa çıkarılan konutların ortalama satış değerlerinin 700-900 bin TL aralığında olduğunu dile getiren Yazıcı, kampanyanın tahminen 40 milyar TL’lik bir portföy olduğunu belirtti. Kampanyada yer alan konutların orta ve alt segmente seslenmediğini ifade eden Yazıcı, ancak tasarruflarını gayrimenkul olarak değerlendirmek isteyen yatırımcılara yönelik önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

İlk satışlar artıyor

Konutta gayrimenkulün ilk el değiştirmesi anlamına gelen ilk satışlarda artış olmasının dikkat çekici olduğunu dile getiren Yazıcı, “Gayrimenkulün ilk işlem görmesi anlamına gelen satışlar, ilk altı ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre arttı. Geçen yıl satılan 635 bin konutun % 44’ü ilk satışken, bu sene satılan 630 bin konutun % 46’sı ilk satış. Görünen o ki alım tercihlerinde yeni konutlar daha ön plana çıkıyor. 2015 senesinde ilk altı ayda ipotekli konut satışları toplam konut satışlarının % 38‘iyken bu sene % 32‘ye düştü. Bunun nedeni faiz oranlarındaki yüksekliktir” diye konuştu.

Düşüşte olan yabancı ilgisi düzelecek

Konut da dahil olmak üzere gayrimenkule yapılan tüm yabancı yatırımlara bakıldığında yabancıların gayrimenkul alımlarında bir önceki yıla göre ilk çeyrekte % 20 düşüş görüldüğünü söyleyen Yazıcı, son zamanlarda Irak’tan gelen konuta yönelik taleplerin dikkat çekici olduğunu belirtti. Yazıcı, “Konut özelinde alımlara baktığımızda en fazla alımı Iraklıların yaptığını görüyoruz. Onları sırasıyla Kuveyt, Suudi Arabistan ve Afganistanlılar takip ediyor. 2015’te ilk üçteki alım sırası aynıydı, ama Afganistanlılar yerine Ruslar dördüncü sıradaydı” dedi. Yabancı talebin yoğun olarak takribi 150-250 bin dolar aralığında konuta yönelik olduğunu belirten Yazıcı, Ortadoğu ve Körfez ülkesi yatırımcılarının İstanbul, Bursa, Muğla, Antalya gibi denize kıyısı olan bölgeleri tercih ettiğini dile getirerek “Ancak kümülatifte bu sene gayrimenkule yapılan yabancı yatırımın geçen seneye göre daha az çıkması bizi şaşırtmayacaktır. Yabancıların ilgisi düşse de aslında düzeleceğine yönelik güven sinyallerini alabiliyoruz. Özellikle Körfez ülkeleri orta ve uzun vadede yatırımlarına devam edecek gibi görünüyor” diye konuştu.

Emlakjet Haber

EndFragment