İlk kez 20 yıl vadeli satışın startı 1 Şubat’ta!

GYODER, KONUTDER ve Emlak Konut GYO’nun bankalarla işbirliği yaparak başlattığı ikinci kampanya atağı 1 Şubat’ta başlayıp 31 Mart’a kadar sürecek. Cumhuriyet tarihinde ilk kez 240 ay vadeli, aylık yüzde 0.75- 0.85 aralığında faizli satışlar yapılacak

Gayrimenkul sektörü temsilcileri Ağustos 2016’da darbe girişimi sonrası başlayan kampanya atağının yarattığı hareketliliğin 2017’de de devam etmesi için ikinci bir seferberlik başlatma kararı aldı.

Bugün düzenlenen basın toplantısında, Emlak Konut GYO dahil olmak üzere Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER) ve Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği’nin (KONUTDER) başını çektiği bu ikinci kampanya atağı ile ilgili bilgi veren GYODER Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Avni Çelik, “Bu yıl fiyatlar enflasyon ve işçilik maliyetlerinin yanı sıra dövize bağlı girdi maliyetlerimizdeki artışa bağlı olarak bir miktar daha artacak. Faiz hadleri de dünyadaki gelişmelerle bir miktar daha yükselecek. Biz de bundan yola çıkarak konut alanların konut edinimini kolaylaştırabilmek için 1 Şubat’ta başlayıp 31 Mart’a kadar devam edecek ikinci bir kampanyayı başlatma kararı aldık. Bankalarla olan işbirliğimiz kapsamında vadeleri Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir vade olan 240 aya uzatıp, faiz bandını ise aylık yüzde 0.75- 0.85 aralığına çekeceğiz” açıklamasını yaptı. Çelik, 2 ay sürecek olan kampanya bittiğinde oturup tekrar durum değerlendirmesi yapacaklarını sözlerine ekledi.

İlk kez 20 yıl vadeli satışın startı 1 Şubat’ta!

Hangi proje ve bankalarda uygulanacak açıklanacak

GYODER ve KONUTDER üyesi firmaların hangi projelerinin buna dahil olacağı ve biri büyük, diğeri kamu bankası olmak üzere hangi bankalarla kampanya kapsamında anlaşıldığı önümüzdeki günlerde belli olacak. Konut alıcılarının kampanya sürecinden önce ödeme planlarında yer alan daha kısa vadeleri de sözleşmelerini feshedip yeniden sözleşme yaparak yapılandırmaları mümkün olacak. Edinilen bilgilere göre, şu anda kampanyaya iki bankanın destek vereceği kesinleşti. Kamu bankalarından Ziraat Bankası, özel bankalardan da Garanti Bankası 240 ay vadeli kredili kampanyada yer alacak.

‘Stok problemi söz konusu değil’

240 ay vadeli kampanyayı stokları eritmek amacıyla değil, alımı kolaylaştırmak adına başlattıklarını belirten Çelik, “Stok problemi söz konusu değil. Lüks konutta konut arzı yoğun olsa da sektörde balondan da bahsedebilecek bir durum yok. Her yıl 700 binlik konut ihtiyacının yanı sıra hızlı nüfus artışı, dönüşüm ve kentleşme gereksinimleriyle uzun vade koşucusuyuz ve üretip satmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

‘Şantiyelerimiz durmasın, 20 yıla güveniyoruz’

Toplantıda konuşan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum da, “Amacımız sektör hareketli olsun, yatırıma devam edelim. Şantiyelerimiz durmasın, faaliyetlerimiz yavaşlamasın. Yılın ikinci yarısında göstergelerde iyileşme olacağı bekleniyor. Biz de konut alıcısına şu mesajı veriyoruz: Bankalar, çatı örgütleri ve Emlak Konut GYO olarak 240 ay vade ile Türkiye’nin önündeki 20 yılına güveniyoruz” dedi.

Çelik’ten ‘haksız rekabet’ eleştirisine yanıt

Kampanyayı yürüten çatı örgütlere bağlı markalı konut üreticilerinin tüm sektörün yüzde 11’ini oluşturduklarını, pazarın kalanının aynı imkanlara sahip olmadıkları için bunun bir haksız rekabete yol açıp açmadığına ilişkin eleştiriler bulunduğu sorulan Avni Çelik, “Pazarın yüzde 11’ini oluşturduğumuz doğru. Ancak kayıtiçi iş yapmanın da maliyetine katlanıyoruz. Kayıt içinde olduğumuz için tapu harcından noter masrafına kadar tüm yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz. Bu açıdan bakıp sektörün kalanını düşündüğümüzde kayıtdışı nedeniyle bizim tarafımızda da bir haksız rekabet var” değerlendirmesini yaptı.

İlk seferberlikte 6 bine yakın konut satılmıştı

15 Temmuz darbe girişimi sonrası kampanya seferberliği başlatılmış ve Emlak Konut GYO öncülüğünde Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYODER) desteği ile 56 bin konut 0.70 faiz ve 120 ay vadeli ile satışa sunulmuştu. Bu kampanyayla birlikte Ağustos ayında 2 bin 547 adet bağımsız bölüm, 407 bin 29 metrekare satılabilir alan karşılığı 1 milyar 960 milyon TL değerinde satış gerçekleşti. Bu rakam Emlak Konut’un yılın ilk 7 ayda yapmış olduğu satışın toplamı kadarını bir ayda yaptığını gösterdi. Yılsonuna kadar süren kampanyayı GYODER de sürdürdü ve ‘Gayrimenkulde Güç Birliği Daha Güçlü Türkiye’ kampanyası ile 3 bine yakın konut ve yaklaşık 400 ofis satışı gerçekleştirildi. Kampanya kapsamında sektörde 2.6 milyar TL ciro elde edildi.

Emlakjet Haber