Yapı ruhsatına ve 36 aydan uzun teslime dikkat!

Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmelik’e göre tüketicilerin yapı ruhsatı alınıp alınmadığının, mevcut ise, yapı ruhsatında müteahhit hanesinde satıcının isminin yazıp yazmadığını kontrol etmesi şart. Ayrıca tüketiciler teslim süresinin 36 aydan uzun sürede olmayacağını bilmeli

Geçtiğimiz günlerde OHAL kapsamında hazırlanan 684 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de ilgili bir düzenlemeye gidildi. Buna göre, ön ödemeli konut satışında sözleşme tarihinden itibaren 24 aya kadar tüketici herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönebilecek ancak daha ağır bir tazminat ödeyecek. Bu yenilikle beraber yeniden gündeme gelen 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve bu Kanuna göre çıkartılan Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmelik’le ilgili bilinmesi gerekenleri Hergüner Bilgen Özeke Avukatlık Ortaklığı’nın gayrimenkul hukuku alanında uzman ortağı Serkan Gül, Emlakjet ’e aktardı.

Yeni tüketici mevzuatının amacının ticari amaçla gayrimenkul satın almayan tüketicilerin, profesyonel gayrimenkul üretici ve satıcılarına karşı korunması olduğunu belirten Gül, yasayla ilgili temel iki soruyu şöyle yanıtladı:

1- Hangi tarihten itibaren tüketicilere ön ödemeli konut satışı yapılabilir?

Yapı ruhsatı alınmadan ön ödemeli konut satışı yapılması mümkün değildir. Ancak uygulamada, bazı müteahhitlerin, henüz ruhsat almadan tüketicilere satış yaptığı (ön satış vb. adlar altında) görülmektedir.

Tüketiciler tarafından, yapı ruhsatı alınıp alınmadığının, mevcut ise, yapı ruhsatında müteahhit hanesinde satıcının isminin yazıp yazmadığının kontrolü önem taşımaktadır. Yapı ruhsatı alınması için harç ödenmesi ve mal sahibinin de onayı gerekmektedir. Bu boyutuyla, yapı ruhsatının alınmış olması, inşaatın yapılabileceğine ilişkin önemli gösterge olmakla birlikte, müteahhidin de ciddiyetini ortaya koymaktadır. Dolayısıyla, tüketicilerin satış vaadi sözleşmesi imzalamadan önce müteahhitten ruhsat talep etmeleri faydalı olacaktır.

2- Tüketiciye teslim süresi en fazla ne kadar olabilir?

Satış vaadi sözleşmesinin imzalanmasından itibaren en geç 36 ay sonunda tüketiciye daire tesliminin yapılması gerekmektedir. Teslimden kast edilen, kat irtifakı tapusu ile birlikte fiziki teslim veya kat mülkiyeti tapusu devridir. Özetle, 36 ay içerisinde, müteahhit tarafından inşaatın kullanıma elverişli şekilde bitirilmesi ve tapu teslimi ile fiziki teslimin yapılması gerekmektedir. Ancak, uygulamada, müteahhit lehine bu sürenin uzatılmasına ilişkin, mevzuata aykırı düzenlemelere yer verilmektedir. Satış vaadi sözleşmelerinde bu süreden uzun düzenlemelerin bulunması halinde alıcıların bunların değiştirilmesini talep etmesi yerinde olacaktır. Müteahhitler tarafından bu talepler karşılanmamış ve sözleşmelerde daha uzun süreler belirlenmiş olsa bile, bunlar geçersiz kabul edilecektir.


Emlakjet Haber - Nihal Yuvacan