İstanbul’da 6 metro ihalesi neden iptal edildi?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mevlüt Uysal, Kadir Topbaş döneminde ihale edilen 6 metro projesini iptal etti. Bu hatlar, Başakşehir-Kayaşehir metro hattı, Göztepe-Ataşehir-Ümraniye metro hattı, Mahmutbey-Esenyurt metro hattı, Kirazlı-Halkalı metro hattı, Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattı ve Kaynarca-Pendik-Tuzla metro hattı. İBB, hatların uzatılıp yeniden projelendirileceği, daha ekonomik ve hızlı alternatifler geliştirileceğini açıkladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) geçen aylarda ihalesi yapılıp inşaatına başlanmış 6 metro hattı için borçlanma yetkisi almış, piyasada metro inşaatlarında ödenek sıkıntısı çıktığı, finansal bir problem olabileceği konuşulmuştu. Nitekim dün, İstanbul’da yapımı planlanan ve ihale süreci tamamlanan 6 metro projesi, İstanbul Belediye Başkanı Mevlüt Uysal tarafından rafa kaldırıldı. İhaleleri iptal edilen projeler arasında Başakşehir-Kayaşehir metro hattı, Göztepe - Ataşehir - Ümraniye metro hattı, Mahmutbey - Esenyurt metro hattı, Kirazlı - Halkalı metro hattı, Çekmeköy-Sancaktepe- Sultanbeyli metro hattı ve Kaynarca-Pendik- Tuzla metro hattı bulunuyor. Eski Belediye Başkanı Kadir Topbaş döneminde yapılan ihalelerin iptaline gerekçe olarak bu hatların yeniden projelendirileceği; daha uzun ve daha ekonomik metro hatlarının hayata geçirileceği gösterildi.

1,6 milyar TL’lik sözleşme iptal edildi

İptal edilen ihalelerden biri, Alarko Holding’e bağlı ortaklık Alsim Alarko’nun ortak girişimi olan Kaynar-Pendik-Tuzla metrosunun inşaat ve elektromekanik sistemlerinin de ihalesi. Bu metro için sözleşme, 1,6 milyar TL bedel karşılığında imzalanmıştı. Alarko Holding KAP’a yaptığı açıklamada iptal gerekçesi olarak işveren idare tarafını işaret etti.

7 gün içinde karşılıklı fesih gerçekleşecek

İptal edilen metro ihalelerinden diğeri, Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metrosuna ait. Bu proje için çalışmalar 12 Ağustos 2017’de başlamıştı. 1.020 günde tamamlanması planlanan Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metrosunun ihalesini Nurol-Gülermak ortaklığı kazanmıştı. İBB tarafından iki firmaya 29 Aralık 2017 tarihinde yollanan yazıda bu metronun inşaat ve elektromekanik sistemler temin, montaj ve işletmeye alma işlerinin 7 gün içerisinde karşılıklı temsilcilerin bir araya gelmesiyle karşılıklı feshinin yapılması rica edildi.

Genişletilerek yeniden projelendirilecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise yaptığı açıklamada bu metro projelerinin iptal gerekçesi olarak mevcut planların yeniden projelendirileceğinin altını çizdi. Daha uzun ve daha ekonomik metro projelerinin hayata geçirileceğini duyuran belediye, metro projelerinin iptal edilmediğini; köklü çözüm için hedefine uygun olarak genişletildiğini belirtti.

Emlakjet Haber

0 Takipçi