İşte çevre dostu, yeşil sertifika adayı 10 proje!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı “Yeşil Sertifika Yönetmeliği” ile yeniden gündeme gelen ‘yeşil bina sertifikalı ve adayı’ olan binalar, sahip oldukları özel bir tasarım ve malzeme seçimiyle, su ve elektrik faturalarında % 40’a, aidata yansıyan ortak kullanım alanları giderlerinde ise % 50’ye varan oranlarda tasarruf sağlıyor. Emlakjet olarak Türkiye’deki yeşil bina sertifikalı, çevreye zararı en aza indirgenmiş önde gelen 10 projeyi derledik

Gayrimenkul sektöründe, küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi çevresel sorunların sık sık gündemde olduğu bu dönemde özellikle yeni markalı konut ve ofis projelerinde binalar çevre dostu özelliklerine göre sertifikalandırılıyor. Bu sertifikalardan uluslararası çapta en çok bilinenleri Amerika menşeli ‘Leed’ ve İngiltere menşeli ‘Breeam’ sertifikaları… Bunların yanı sıra 2017’de lanse edilen projelerden Mint Çağlayan ile konut sektörüne giren yeni bir sertifika olan ‘Edge’ (Excellence in Design for Greater Efficiencies) ise, GBCI (Green Business Certification Inc.) ve Dünya Bankası Grubu’nun bir üyesi olan IFC (International Finance Corporation) işbirliği ile kurulan ve gelişmekte olan pazarlarda, yeni konut ve ticari binalar için geliştirilen bir yeşil bina sertifikasyon sistemi.

Bakanlığın denetleyebileceği bir sistem geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı “Binalar ile Yerleşmeler için Yeşil Sertifika Yönetmeliği” 2017’nin son haftasında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 8 Aralık 2014 tarihli eski yönetmelik yürürlükten kaldırılırken yeni yönetmelikte özellikle doğal kaynakları ve enerjiyi verimli kullanım amaçlı, olumsuz etkileri azaltacak sistem değişikliklerini zorunlu kılan değişiklikler yapıldı. Buna göre, Bakanlığın atayacağı bir komisyon, puanlama sistemiyle değerlendirme kuruluşlarını seçecek. Yeşil bina sertifikası almak isteyen bina sahipleri de bu kuruluşlar aracılığıyla başvuru yapacak. Kuruluşlar, Bakanlığın yazılım programı YeS-TR’ye gerekli belgeleri girerek süreci ilerletecek. Ayrıca süreç boyunca başvuru sahiplerine, kuruluşlarda çalışan yeşil bina değerlendirme uzmanları rehberlik edecek.

Garanti yeşil binadan ev alana özel faiz oranı da uyguluyor

Bankalarda daha önceki yıllarda Yapı Kredi Bankası ve İş Bankası’nca uygulanan, bugünlerde ise Garanti Bankası’nın önderliğini yaptığı ‘çevreci proje’ kredisi de yeşil bina sertifikalarına sahip projelerden ev sahibi olacak müşterilerine daha avantajlı faiz oranlarıyla kredi sunarak teşvikte bulunuyor. Sertifika sahibi bir projeye yatırım yapacak olan alıcılar, özel fırsatlardan faydalanabiliyor.

Sektöre 460 milyon dolarlık enerji ve su tasarrufu vadediyor

Çevreci projelerin yaygınlaşması için önümüzdeki en büyük fırsat, kentsel dönüşüm. Kapsamlı bir bina yenileme çalışması olan kentsel dönüşüm sürecinde yeniden inşa edilecek 7 milyon depreme dayanıksız konutun çevreye duyarlı, enerji verimliliği yüksek yapılara dönüşmesi durumunda 2023 yılına dek 26 milyar dolarlık enerji ve su tasarrufu yapılabilmesi mümkün.

Günümüzde markalı emlak projeleri için çevrecilik özelliği ya da sertifika edinimi zorunlu değil. Ancak bu sertifikaların gerekliliklerini gönüllü olarak sağlayan projeler sayesinde 2023 yılında 460 milyon dolar enerji ve su tasarruf edileceği öngörülüyor. Yılda 144 milyon kilovat üretim kapasitesi olan bir hidroelektrik santralin yatırım maliyeti ise 100 milyon dolar. Yani 2023 yılına kadar gönüllü olarak yeşil bina sertifikası alan projelerin sağladığı tasarruf miktarı, yılda 144 milyon kilovat üretim kapasiteli 4,6 hidroelektrik santrali yatırımına denk.

Bir konut projesinin yeşil bina kategorisine girmesi için neler gerekli?

Bir konut projesinin, yeşil bina olarak değerlendirilebilmesi için öncelikle doğa dostu sertifikasına sahip olması ve 8 önemli kriteri karşılaması gerekiyor. Bu kriterler şu şekilde sıralanıyor:

· Sürdürülebilir ve verimli arazi yapısı

· Enerji verimliliği,

· Isı değeri,

· Su kaynaklarının etkin kullanımı,

· Malzeme ve kaynakların doğa dostu ve dönüşüme uygunluğu,

· Güvenlik sistemleri,

· Sosyal donatı ve ulaşımın sunduğu konfor,

· Periyodik bakım ve teknolojik yenilikler.

Bu kriterler ışığında değerlendirilen projeler, puanlarına göre skorlandırılıyor. 45-65 arasında "onaylı yeşil bina", 65-75 arasında "iyi yeşil bina", 75-85 arasında "çok iyi yeşil bina", 85 ila 100 arasında ise "mükemmel bir yeşil bina" olarak değerlendiriliyorlar. Çevreci, yeşil binaların enerji tüketiminde % 24-50, karbondioksit salınımında % 33-39, su tüketiminde % 40 ve atıklarda % 70'e varan bir düşüş sağlayacağı öngörülüyor. Emlakjet olarak Türkiye’deki yeşil bina sertifikalı, çevreye zararı en aza indirgenmiş 10 projeyi derledik.

1- Ahes Misal İstanbul’da çatılara güneş panelleri kurulacak

İşte çevre dostu, yeşil sertifika adayı 10 proje!

Süleyman Ekşi İnşaat’ın İstanbul Gaziosmanpaşa’da hayata geçirdiği Ahes Misal İstanbul projesi, LEED Yeşil Bina Sertifikası’na uygun olarak projelendiriliyor. Projedeki yapıların çatılarına güneş panelleri kurularak kendi elektriğini üreten bir sistem yapılandırılacak. Projedeki asansör, havuz ve ortak alanların elektriğinin de bu sistemle temin edilmesi hedefleniyor. Konutlarda ısınma radyatörlerle sağanacak ve her daire için kat istasyonu sistemi geliştirilecek. Böylece ısı kayıplarının ve dolayısıyla fazlam masrafın önüne geçilecek. % 40 oranında enerji tasarrufu sağlanması hedeflenen projede işletme maliyeti de geleneksel sistemlere göre % 10 daha avantajlı olacak. Projedeki pis su sistemi, gri su, siyah su ve mutfağın pis suyu ayrı ayrı toplanacak. Islak hacimlerden gelen gri su arıtmadan geçirilerek yeşil alan sulamasında kullanılacak. Yağmur suyu da toplanarak yine yeşil alanlar sulanacak. Projenin dış cepheleri mekanik sistemle giydirilerek cephe, kompozit panel, prekast ve porselen seramik türünde bir malzeme ile kaplanacak. Dış cephe yenileme problemini ortadan kaldıran bu malzeme, kar ve dolu gibi olumsuz hava koşullarına 6 kat daha dayanıklı.

2- Gülnar Koru Evleri, alçak katlıda ilk verimli standardı yakaladı

İşte çevre dostu, yeşil sertifika adayı 10 proje!_1

Deneyim İnşaat tarafından İstanbul’un havası en temiz bölgelerinden Zekeriyaköy’de hayata geçirilen Gülnar Koru Evleri projesi, Türkiye’de LEED for Home sertifikasını Platinum seviyesinde alan ilk proje. Alçak ve orta katlı müstakil evler ve konutlar için geliştirilen sertifikada, enerji ve su verimliliğinin yanı sıra bina sakinlerinin sağlık ve konforuna da önem veriliyor. İç mekan hava kalitesi, doğal aydınlatma, sıcaklık ve nem kontrolü, atık yönetimi gibi sağlığı direkt etkileyen unsurlar sertifika kapsamında tek tek inceleniyor. Gülnar Koru Evleri projesinde inşaat sürecinde doğal yaşama dikkat edildi, doğaya adapte olmuş bitkiler seçildi, kimyasal gübre kullanımı en aza indirgendi, ıslak hacimlerdeki su armatürleri verimli özellikte seçildi, enerji harcayan tüm sistemlere LEED’e uygun olacak şekilde karar verildi. Gülnar Koru Evleri’nde bina kapsamında kullanılan aydınlatma ve mekanik sistemlerde ekipmanlar Energy Star belgeli ya da muadili. Projedeki yapıların geleneksel binalara göre % 20-30 aralığında daha enerji verimli olduğu düşünülüyor.

3- Mint Çağlayan’da faturalarda % 30 tasarruf sağlanacak

İşte çevre dostu, yeşil sertifika adayı 10 proje!_2

Mint Çağlayan’da, EDGE Sertifikası kapsamında karbon salımının azalması, fatura tutarlarının düşmesi ve bilinçli yatırım fırsatı sunulması hedefleniyor. Mint Çağlayan ’da gün ışığından maksimum seviyede yararlanmak ve enerji tasarrufu için yüksek performanslı camlar, verimli LED aydınlatma ürünleri, elektrikli araç şarj üniteleri bulunuyor. İnşaat süresince çevresel standartlara en uygun malzemeler seçiliyor; süreç titizlikle ilerletiliyor. Mint’in çevreci tek projesi Mint Çağlayan değil. Mint projelerinin çatıları, sakinlerinin fosil yakıt kaynaklı enerji tüketimini en aza indirmek hatta mevsimsel olarak kullanımı sıfırlamak için güneş kollektörleri ile kaplanıyor. Günşeten elde edilen enerji aydınlatma, ısınma ve sıcak su için kullanılarak % 30 tasarruf sağlanabiliyor. Mint’in inşası devam eden diğer projeleri Mint Şişli, Mint E-5 Kağıthane ve Mini Metro kapsamında 700.000 TL’lik yatırıma karşılık yıllık 70.000 metreküp yakıt tasarrufu edilmesi hedefleniyor. 1.000 metrekare güneş kollektörü ile desteklenecek projelerden yıllık 270.000 TL tasarruf elde edilebilecek. En önemlisi, bir yılda tam 265 ton karbon salımı önlenecek.

4- Nivo Ataköy’de yağmur suyu arıtılıyor, atıklar geri dönüşüyor

İşte çevre dostu, yeşil sertifika adayı 10 proje!_3

Cathay Group’un Suriyeli ortalğı Liderlik Development ile hayata geçirdiği Nivo Ataköy , LEED Gold sertifikasına aday olacak. Sertifika gereklerine göre projelendirilen projede yerel ve adapte olmuş bitkilerle bio çeşitlilik sağlayan peyzaj tasarımı bulunacak. Projenin bina arazisinde ve çatılarda açık renkli kaplamalar tercih edilerek ısı adası etkisinin azaltılması amaçlanıyor. Çatılardan gelen yağmur suyu toplanarak geri dönüşüme ve yeniden kullanıma gönderilecek. Böylece atık sahasına giden miktarlar büyük ölçüde azaltılacak. İnşaat sürecinde çıkan tüm evsel atıklar ile geri dönüştürülebilir atıklar, düzenli olarak takip edilecek.

5- Greenox’ta enerji, su ve malzemede % 40 tasarruf ediliyor

İşte çevre dostu, yeşil sertifika adayı 10 proje!_4

Aycan & Feres İş Ortaklığında Çeliktepe’de, Büyükdere Caddesi’ne ve 4. Levent metro istasyonuna 400 metre mesafede hayata geçirilen Greenox , Dünya Bankası Grubu üyesi IFC tarafından ülkemizde ilk defa uygulanacak EDGE Sertifika Programı kapsamında aday gösterilen tek proje. Yüksek tasarruf ile verim sağlayan sürdürülebilir sisteme sahip proje aynı zamanda LEED Gold Sertifikası adayı. Proje enerji, su ve malzeme kategorilerinde en az % 40’a varan tasarruf sağlıyor. Projedeki bitkisel çeşitlilikle yılda 2.373 metreküp oksijen üretilecek. Greenox’ta ortak alanlar, güneş enerjisiyle aydınlatılıyor. Projede düşük enerji ve su harcayan malzemeler tercih edildi. Gri su arıtma ve yağmur suyu toplama sistemleriyle peyzaj alanları sulanıyor. UV filtreli camlar ise konfor sunuyor.

6- Q Studio Esentepe enerji tasarrufuyla aidatları düşürüyor

İşte çevre dostu, yeşil sertifika adayı 10 proje!_5

Toya Yapı’nın projesi Q Studio Esentepe , çevre dostu yapısıyla öne çıkan projeler arasında. Türkiye’nin “Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik” LEED for Homes’a aday olan ilk projelerinden olan Q Studio Esentepe’nin düşük karbon salımı ve yüksek enerji verimliliğine sahip yapısı hem doğayı koruyor; hem de enerji tasarrufu yaparak sakinlerine daha düşük aidat ödeme fırsatı sunuyor. Bahçe katı üstüne 3 kat ve çatı katından oluşan az katlı mimariye sahip proje, doğa ile iç içe yapısıyla dikkat çekiyor.

7- Erguvan Premium’da elektrikli şarj istasyonları mevcut

İşte çevre dostu, yeşil sertifika adayı 10 proje!_6

Erguvan İnşaat’ın yeni projesi Erguvan Premium Residence , Kurtköy’ün LEED Gold Sertifikası adayı tek konut projesi. Çevre dostu standartlara göre inşa edilen projede yağmur suları boşa gitmiyor. Gri su olarak tabir edilen yağmur suları çatıdan toplanarak projenin peyzaj sulamasında değerlendirilecek. Böylece peyzaj bakımı için ekstra fatura ödenmeyecek; aidatlar azalacak. Projede ayrıca elektrikli şarj istasyonlarına yer veriliyor. Bisiklet parkurları bulunan Erguvan Premium’da su tüketimini azaltmak adına verimli ve tasarruflu su armatürleri kullanılıyor; peyzajda yerel bitki seçimleri yapılıyor.

8- Anadolu’nun en çevreci projelerinden: Zermeram

İşte çevre dostu, yeşil sertifika adayı 10 proje!_7

İttifak Holding’in inşaat sektöründeki iştiraki Seha Yapı tarafından Konya’da hayata geçirilen Zermeram Anadolu’nun en çevreci projelerinden biri olarak öne çıkıyor. Projedeki kajenerasyon sistemiyle üretilecek elektrik enerjisiyle enerji tasarrufu sağlanacak; gri su arıtma tesisi ve yağmur suyu geri kazanımı ile peyzaj alanları sulanacak. Projenin % 70 gibi önemli bir kısmı gri ve yeşil peyzajdan oluşuyor.

9- Tepe Aura’da hiçbir bina meşe ağacını geçemiyor

İşte çevre dostu, yeşil sertifika adayı 10 proje!_8

Tepe İnşaat, Çekmeköy-Ömerli’de çevre dostu bir projeye imza atmaya hazırlanıyor: Tepe Aura . 3. Köprü bağlantı yolunun hemen yanındaki projedeki evlerin her penceresinden yeşillikler görünüyor. LEED Gold adayı olan Tepe Aura’da inşaat süreci, dünya standartlarında çevre duyarlılığıyla yürütülüyor. Otoparkların büyük bölümünün yer altında olacağı projede araç trafiği yerin altına, çocuk parkları sokaklara taşınıyor. Projeyi çevreci yapan bir diğer özelliği ise, arsanın merkezindeki 160 yıllık dev meşe ağacı. Tüm proje bu meşe ağacı etrafında tasarlandı ve dairelerin tamamından 160 yıllık ağaç görünüyor. Hiçbir bina yükseklik olarak meşe ağacını geçmiyor.

10- We Haliç minimum % 10 tasarruf vadediyor

İşte çevre dostu, yeşil sertifika adayı 10 proje!_9

Yükleniciliğini Ilgın İnşaat’ın üstlendiği We Haliç projesi Gaziosmanpaşa Merkez Mahallesi’nde, İslambey mevkiinde hayata geçiriliyor. LEED ND Gold sertifikası gereklerine göre projelendirilen We Haliç, bina içinde ve peyzaj alanlarında LEED standartlarında enerji ve su tasarrufu sağlayacak sistemlerle geliştiriliyor. Proje içindeki yapıların konumu, güneşten azami yararlanacak şekilde düzenleniyor. Bu sayede yaşam alanlarına manzara imkanı da sağlanıyor. Çatılarda kullanılan açık renkli malzemeler sayesinde ısı adası etkisi en aza indiriliyor. Proje içindeki tüm binalarda minimum % 10, D1 blokta minimum % 18 enerji tasarrufu hedefleniyor. Çalışmalar, projedeki tüm binalarda % 20 ve peyzaj alanlarında % 50 su tararrufu sağlanacak şekilde ilerliyor.


Emlakjet Haber- Gizem İncegül / Nihal Yuvacan




0 Takipçi