Lojman satışı, sektöre uygun fiyatlı arsa temin edecek

Meclis’ten geçen torba yasayla satış ve dönüşümünün önü açılan kamu konutları ve lojmanlar, inşaat sektörüne nefes aldıracak. Kamu kurum ve lojmanlarının satılmasının şehir merkezlerinde uygun fiyatlı arsa bulma sorununa yönelik çözüm olabileceği belirtiliyor. Uygun fiyatlı arsa, uygun fiyatlı konut satışını getirebilir

Torba yasayla kamu lojmanlarının satışına yönelik yeni bir düzenleme hayata geçirildi ve en az 50.000 kamu konutunun satışının ya da kentsel dönüşümünün önü açıldı. Yeni yasayla savunma, güvenlik, adalet ve istihbarat hizmetlerini yürüten personel tarafından kullanılanlar hariç; kamu idarelerinin, Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nin (KİT) ve sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait ortaklıkların mülkiyetindeki kamu konutlar ı satılarak ya da dönüşüme girerek ekonomiye kazandırılacak. İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin pek çok ilinde, şehir merkezinde ve değerli bölgelerde kamu kuruluşlarına ait konutlar bulunuyor. Bu konutlardan deprem riski taşımayanlar, ihaleyle satışa çıkarılacak. Satışa açılacak lojmanlarda satın alma önceliği evde hâli hazırda oturan memura verilecek.

Peki lojmanların satışı neler getirecek?

Öte yandan, deprem riski bulunan alanlardaki kamu konutları yıkılacak. Bu lojmanların çoğu, şehir merkezlerinde bulunuyor. Bu alanlarda yeni, depreme dayanıklı konut projeleri hayata geçirilecek. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği ( KONUTDER ) Başkanı Ziya Altan Elmas, yeni düzenlemenin konut sektörünün yaşadığı şehir merkezlerinde uygun fiyatlı arsa bulma sorununa yönelik çözüme katkı sağlayacağını söyledi.

Konut fiyatlarını makul seviyeye çeker

Şehir içindeki kamu konutlarının eskimiş ve ekonomik ömrünü tamamlamış olduklarını belirten Elmas, bu alanların kentsel dönüşümle özel sektöre sunulmasıyla hem kamunun kaynak temin etmiş olacağını hem de sektör için arsa sorunun çözümüne katkı sağlanacağını söyledi. Yükselen arsa fiyatları nın konut fiyatları nı da olumsuz etkilediğini söyleyen Elmas, ihale edilecek lojman arsalarıyla bu bölgelerdeki arsa fiyatlarının ve dolayısıyla konut fiyatlarının makul seviyeye çekilebileceğinin altını çizdi.

En az 50.000 konut satılacak ya da dönüşüme girecek

Maliye Bakanlığı'nın tamamladığı etki analizine göre Türkiye’de 240.398 kamu konutu bulunuyor. Düzenlemeye göre belirtilen kamu kuruluşlarının lojmanları, kampüs alanında yer alan veya hizmet bina larıyla bütünleşik kamu konutları da satılamayacak. Kalan en az 50.000 kamu konutunun satış ya da dönüşüm sürecinde öncelik, depreme dayanıksız yapılara ve deprem riski bulunan bölgelerdeki konutlara verilecek.

Emlakjet Haber

0 Takipçi