Tapusu olmayan da kentsel dönüşümden hakkını alacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, KHK ile 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasasında 15 maddelik bir değişiklik yapılacağını açıkladı. Görüşmelerin sürdüğü düzenlemelere göre, artık tapusuz gecekondusu olan da, kaçak kat sahibi de yeni binada konut sahibi olacak. Eski binayı fazlasıyla aşan kat ve hacimde yapılara, altyapı yetersizse izin verilmeyecek. Yoğun nüfusa sahip ilçelere dışarıdan göç durdurulacak

Mevcut kentsel dönüşüm yasasında Kanun Hükmünde Kararname ile kapsamlı iyileştirmeler yapılması için görüşmeler sürüyor. Hürriyet Gazetesi’ne konuyla ilgili bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, KHK ile 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasasında 15 maddelik bir değişiklik yapılacağını açıkladı.

Önemli başlıklarla ilgili bilgilendiren Özhaseki, öncelikle mevcut sisteme göre tapusu olmayan ya da kaçak katta oturan ev sahiplerinin kentsel dönüşüm sonrası yeni binada hak sahibi olamadığını, zamanında bu yapılara kimin izin verdiğinden bağımsız olarak vatandaşlara artık yeni binadan haklarının verilmesinin şart olduğunu açıkladı. Özhaseki kanun üzerinde yapılacak değişikliklerin, “herkesi ‘yerinde’ ev sahibi yapma” amacıyla yapılan düzenlemeler olduğunu da belirtti. Özhaseki ayrıca sonradan kaçak kat ve gecekondu yaparak bu düzenlemeyi manipüle etmek isteyecek art niyetli kişilere karşı, mevcut yapıların tüm detaylarının kayıt altına alındığına da değindi.

Altyapı yetersizse projelere izin yok

Süregelen uygulamalara yönelik bir eleştiri de getiren Özhaseki, “rantsal dönüşüm” diye tabir edilen yanlışlara değindi. Geniş çaplı, mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm çalışmalarında belediyelerin mevcut nüfusu iki katına çıkaracak yoğunlukta inşaat projeleri ne izin vermelerini eleştiren Özhaseki, bu izinlerin verilirken bölgeye taşınacak nüfus için gerekli altyapının, otoparkın, yeşil alanın hesaplanmış olması gerektiğini belirtti.

Yoksulun evi de kentsel dönüşüme girecek

Kentsel dönüşümde müteahhitlerin yüksek getirisi olan, Bağdat Caddesi gibi muhitlere yöneldiğini ve dar gelirli vatandaşın yaşadığı bölgelerin kentsel dönüşüm sürecinden yeterince faydalanamadığını açıklayan Özhaseki, bu yanlışın da düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Temel prensibin “yerinde dönüşüm” olacağının altını çizen Özhaseki, artık kentsel dönüşüm sürecinde evleri yıkılan insanların uzak muhitlere yönlendirilemeyeceğini de belirtti.

Vatandaş muhitinden koparılmayacak

Avrupa ve Anadolu yakalarında mahalle konseptinde ve toplamda 150.000-200.000 konutluk projelerin geliştirildiğinin altını çizen Özhaseki, ilk etapta yüksek risk altındaki 600.000 konutta yaşayanların özellikle yaşadıkları muhite yakın bölgelerdeki yeni bina lara yönlendirileceğini açıkladı.

Nüfusu fazla olan bölgeler rahatlatılacak

Nüfus yoğunluğu hâli hazırda fazla olan semtlere de değinen Özhaseki, bu bölgelerde okul, hastane, yol, park olması gereken yerlerde konut olduğunu ve nüfus sıkıntısının da bundan kaynaklandığını açıkladı. Bundan sonra bu bölgelere dışarıdan gelme, nakil ya da taşıma yapılamayacağını söyleyen Özhaseki, boşaltılan bölgelerin de sosyal donatı alanı olarak değerlendirileceğini söyledi.

İstanbul’un şu anda depreme hazır olmadığının altını çizen Mehmet Özhaseki, özellikle sahil hattındaki ve özellikle 2000 yılından önce inşa edilmiş 3-4 katlı yapıların risk altında olduğunu belirtti. Bu iki kategoride toplam 600.000 bina olduğunu açıklayan Özhaseki, kentsel dönüşüm sürecinin acilen hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm için 1 milyar lira bütçe ayırdı

Kentsel dönüşümün imar artışı yapılmadan gerçekleştirileceğini kaydeden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ise, "Büyükşehir olarak, 2018 bütçemizde kentsel dönüşüm için 1 milyar lira bütçe ayırdık. Yerinde dönüşüm yaparken de vatandaşın oturduğu metrekareden yüzde 20 düşük olacak. Yani vatandaşa, 'Senin daireni yıkıp yapalım ama 120 metrekare ise 100 metrekare olarak, 20 metrekare düşük verelim' diyeceğiz. O yüzden 20 metrekareyi ortalama İstanbul'da yüzde 60-70 maliyetleri karşılayacağını hesaplıyoruz. Yüzde 30-40 olarak belediye desteğimiz olursa, yerinde yıkıp yapmak istiyoruz. İstanbul'da yaklaşık 800 bin konutun bu şekilde yenilenmesi gerekiyor. Bu şekilde bir çalışma ile 10-15 yılda İstanbul'da yeniden dönüşümün tamamlanacağını düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Emlakjet Haber