Uçak Korkunuzu Yenmenizi Sağlayacak İpuçları

Uçağa binmek bazıları için oldukça keyifli olsa da bazılarının korkulu rüyası olabilir. Uçağa binmekten korku duyan fakat bu korkuyu yenmeye çalışan kişiler için faydalı olabilecek birkaç ipucunu sizler için sıraladık.

Uçak Korkusu Nasıl Yenilir?

Uçak korkusu yenmenin pek çok nedeni mevcuttur. Uçak korkusu tedavisi yine kişinin kendi elindedir. Kişilerin korkularını yenmesi ya da ileri seviyedeyse uçak korkusu için ilaç alması muhtemeldir.

Uçuştan önce kafeinden uzak durun

Gerginseniz, uçuştan önce doğru içeceği seçmek son derece önemlidir. Sizi gerginleştirecek içeceklerden uzak durmalısınız. Rahatlatacak içecekler içmek stres seviyenizi artırarak sakin kalmanızı zorlaştırabilir. Kafeinden uzak durmanızı tavsiye ederiz. Aşağıda dikkate almanız gereken birkaç hususu derledik.

Meditasyon veya nefes tekniklerini kullanın

Meditasyon ve nefes alma teknikleri korkularınızdan kurtarmaya yardımcı olabilir. Nefesinize odaklanabilir ve meditasyon durumuna geçebilirseniz, uçuşu tamamen farklı deneyimlersiniz.

Teknoloji, kitap veya bulmacalarla dikkatinizi dağıtın

Çok fazla odaklanmadan tamamlayabileceğiniz şeyleri uçuşta yanınıza alabilirsiniz. Kitap okumak, film izlemek, işle ilgilenmek ve bulmaca çözmek, uçuş dışında bir şeye odaklanmak korkularınızı yenmenize ve vaktin hızlı bir şekilde geçmesine katkı sunmaktadır.

Mümkün olduğunca uyumaya çalışın

Bazı uçuşlar kısa olsa da bazıları uzun yolculuklar olabilir. Uyku böyle zamanlarda zaman geçirmek için harika bir yoldur. Uyumak; kaygılarınızı azaltmaya, rahatlamaya ve korkularınızdan uzaklaşmada etkili olmaktadır.

Sizi neyin korkuttuğunu tespit edin

Öncelikle uçağa binmekten neden korktuğunuzun sebeplerini irdeleyin. Sizi neyin korkuttuğunu anlayın ve kaygınızı neyin tetiklediğini inceleyin. Sizi neyin korkuttuğunu anlayarak korkunuzun üzerine gitmeniz ve korkunuzun olmayacağı konusunda kendinizi inandırmanız gerekir. Kaygı nedenini bilmek kendinizi sakinleştirmeniz konusunda da etkili olacaktır.

Korktuğunuz konuyla ilgili bilginizi arttırın

Anksiyete cehaletle büyür ve “ya olursa?” diye kişileri sürekli olarak yer bitirir. Bunu önlemek için korktuğunuz konunun üzerini kapatmak yerine daha çok bilgi edinmekte fayda vardır. Gerçeklerle beslenmek korkunuzu azaltmanıza yardımcı olacaktır. Örneğin türbülans olduğunda kaygıyı yönetmek için uçakların türbülansla nasıl başa çıktıkları konusunda daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Kaygınızı önceden tahmin edin

Uçuş sırasında hissedilen duygu yoğun kaygıdır. Kaygılanacağınızı önceden tahmin etmek kendinizi bunu hazırlamak belki bir sakinleştirici almak size iyi gelen şeyleri yapmak kaygınızı azaltmanıza yardımcı olacaktır.

Korkuyu tehlikeden ayırın

Korku ve kaygı duymak kişilere tehlikedeymiş hissi verir. Fakat uçma esnasında korktuğunuzu aslında tehlikede olmadığınızı bilmeniz gerekir. Eğer kendinizi tehlikede olmadığınıza inandırırsanız kaygınızın da azalacağını hissedeceksiniz. Öte yandan yoğun kaygı hissettiğinizde bile güvende olduğunuzu bilmelisiniz.

Kendinizi uçuşa hazırlayın

Uçak kazalarıyla ilgili kitap okumak ve film izlemeyi bırakmalısınız. Bunlar kaygılarınızı daha da arttırmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Öte yandan uçuşa hazırlanmak önemlidir. Yalnızsanız birlikte oturduğunuz kişilere uçak korkunuzun olduğunu söyleyebilir sohbet edebilirsiniz. Bu korkularınızı ve stresi hafifletmeye yardımcı olabilir.

Koltuğunuzu akıllıca seçin

Bazı havayolları artık koltuk tahsis etmese de çoğu hala veriyor. Uçuş rezervasyonunuzu yaparken, hareket ve gürültü miktarını sınırlamak için uçağın ön tarafına doğru bir koltuk seçin. Öte yandan pencere kenarı koltuğu seçin. Dışarıda olup bitenlerden mutlu bir şekilde habersiz kalmak istiyorsanız veya tuvaleti sık sık ziyaret etmeniz gerekiyorsa, koridorda bir koltuk seçmeniz daha akıllıca olacaktır.