2017 emlak piyasasına yön verecek 4 başlık!

Şehircilik Şura’sının 2017 ve sonrasını, kampanyaların ise yılın ilk çeyreğini olumlu etkileyeceğini belirten Finans Uzmanı Ali Hepşen, 2017 yılına yön verecek 23 faktörü “Sektörel Trendler; Global & Ulusal ekonomi; Yasal & Finansal uygulamalar; Şehircilik & Kentsel dönüşüm” başlıklarıyla Emlakjet için değerlendirdi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 3 ay boyunca sürdüreceği Şehircilik Şura'sı ve etkilerinin gayrimenkul piyasasının 2017 ve sonrasına önemli yansımaları olacağını söyleyen İstanbul Üniversitesi İşletme Fak. Finans Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ali Hepşen, finansman koşullarından kentsel dönüşüme, yasal mevzuattan şehirciliğe hatta sektörel gelişmelere kadar tüm unsurların Şûra’nın sonuçlarından etkileneceğini kaydetti. Hepşen, “Türkiye’de kurumsal örgütlenme ve yapılanma, mevzuatta yapılan yeni düzenlemeler, şehirleşme gündeminde yaşanan ulusal ve uluslararası gelişmeler ve belediyelerin hizmet kapasitelerinin geliştirilmesi kapsamında düzenlenen Şehircilik Şûrası, Türkiye’nin yeni şehircilik vizyonunu, gelişen ve değişen koşullar çerçevesinde paydaşlarla birlikte belirleyecek olması açısından önemli” dedi.

Kampanyalar ilk çeyreğe olumlu katkı yapar

2017 emlak piyasasına yön verecek 4 başlık!

Etkin bir konut finansman sisteminin fon fazlası olan birimlerden gerekli fonları toplayarak, bunları konut almak için borçlanma ihtiyacında olan kişi ya da kurumlara aktarmak olduğunu hatırlatan Hepşen, “Yine, konut finansman piyasasının etkinliği, o piyasada arz edilebilir yeterli miktarda uzun vadeli konut kredilerinin varlığı ile değerlendirilir. Piyasaya gayrimenkul satın alınacak düzeyde kredinin arz edilmesi, ödenebilecek koşullarda bunların sunulması ve geri ödeme sürelerinin uzun bir vadeye yayılması konut finansmanının başarısını belirleyen faktörler” diye konuştu.

Türkiye Bankalar Birliği’nin ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın istatistikleri incelendiğinde toplamda 2 milyon kişiyi aşan ve 160 milyar TL’yi yakalayan ölçekte konut kredisi kullanıldığını hatırlatan Hepşen, şöyle devam etti: “Kredi kullanımlarında hacim artışın azalması, 2017 yılına yönelik talep daralmasını da beraberinde getirmişti. Ancak Ocak ayı içerisinde Emlak Konut, GYODER ve KONUTDER öncülüğünde başlatılan 240 ay vadeli kampanyalar tüketicilerin geçmiş dönemlere kıyasla daha düşük maliyete katlanmaları anlamına da geliyor. Konut satışlarında 20 yıl vadeyle çıkmasıyla taksitlerin düşmesi, orta gelirlinin sisteme dahil edilmesi hedeflendiği bu tür çalışmaların yılın ilk çeyreğine olumlu katkı yapacağı beklenebilir.”

2017 yılı gayrimenkul piyasasına etki edecek faktörleri “Sektörel gelişmeler & Trendler; Global ekonomi & Ulusal ekonomi; Yasal mevzuat & Finansal uygulamalar; Şehircilik & Kentsel dönüşüm ” başlıklarında değerlendiren Ali Hepşen, bu başlıkları Emlakjet okuyucuları için şöyle özetledi:

1- Sektörel gelişmeler & Trendler:

*

İnşaat firmalarının özsermaye sarmalı

*

Büyük gayrimenkul projelerinde satış sıkıntısı

*

Artan arsa maliyeti

*

Kayıtdışılıkla mücadele

*

Gayrimenkulde yabancı etkisi

*

Alternatif gayrimenkul yatırımları: Sağlık + otopark + özel yurt + yaşlı bakım evi yatırımları

*

Piyasada artan değer olgusu

2- Global ekonomi & Ulusal ekonomi:

* ABD ekonomisindeki gelişmeler: Faiz artırım süreci

*

AB ekonomisindeki gelişmeler: AB Merkez Bankası’nın genişletici para politikaları

*

Global sermayenin gelişmiş-gelişmekte olan pazar/ ülke tercihi

*

Körfez ve Uzakdoğu fonlarının yatırım arayışları

*

Gayrimenkul piyasalarına kurumsal yabancı fon/ yatırımcı girişi

3- Yasal mevzuat & Finansal uygulamalar:

*

İnşaat sektörü bağımsız üst kurul ihtiyacı

*

Gayrimenkul ve finans piyasalarının entegrasyonu (Finansal enstrümanlar: Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları-Altyapı GYO-Gayrimenkul Yatırım Fonu-Gayrimenkul Sertifikası-Kira Sertifikası)

*

İkincil piyasalarda (menkul kıymetleştirme) bankaların aktif hale gelmesi

*

Gayrimenkul değerleme mesleğinin artan önemi

4- Şehircilik & Kentsel dönüşüm:

*

Şehircilik şûrası ve etkileri

*

Demografik gelişmeler: Hane halkı sayısının azalması (Geniş aileden önce çekirdek aileye, ardından bireysel yaşama geçiş), nüfus artış hızının yavaşlaması- yaşlanan nüfus- iç ve dış göç olgusu

*

Mega projeler (Yeni gelişim bölgelerinin oluşması)

*

Ulaşım imkanlarının genişlemesi

*

Deprem olgusu

*

Köhneyen ve fonksiyonunu yitirmiş alanların yenilenmesi

*

Kentsel dönüşümün başarısı (Öncelikli alanların belirlenmesi + finansman)

Emlakjet Haber