Tapu Sorgulamada ‘Akıllı Tapu’ Dönemi Başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün resmî sitesinde, tapu sorgulama işlemleri ile ilgili hayata geçirilen son değişiklikler yayınlandı. Yeni dönem teknolojik gelişmeleri takip edilerek hayata geçirilen Akıllı tapuda QR kodlu yeni dönemin başladığını vatandaşlara duyurdu.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bilişim altyapısıyla vatandaşlara daha hızlı ve daha kaliteli hizmet sunabilmek adına kurduğu TAKBİS ile Türkiye’nin her yerindeki bütün tapu sorgulama işlemleri saniye saniye izleniyor ve görüntülenerek takibi sıkı bir şekilde yapılıyor. Kamuda bir ilk ve özgün olarak hayata geçirilen İş Zekâsı Platformuyla ‘Ölçülemeyen şey yönetilemez’ ilkesiyle çalıştıklarını söyleyen Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü; ulaştığı tüm bilgilerle hizmet kalitesini artırmak amaçlı çalışmalarına daha hızlı bir şekilde devam ettiğini belirtiyor.

En iyi hizmetin vatandaş memnuniyetinin sağlanmasıyla gerçekleşeceğini söyleyen yetkililerin, tapu işlemleri ile ilgili yaptığı çalışmalarda; vatandaş memnuniyetine büyük önem verdiklerini ve bu kapsamda uyguladıkları e-tapu anketini e-devlet sistemi üzerinden tapu işlemlerini gerçekleştiren tüm vatandaşlara kısa mesaj yoluyla bilgilendirerek, ankete katılmalarını sağladıklarını belirtiyor. Tapu parsel sorgulama hizmeti alan vatandaşların cevapladığı anket sonuçları ise, İş Zekâsı Platformuna aktarılarak ilerde gerçekleşecek hizmetlerin daha hızlı gelişmesine ve yenilenmesine yardımcı olacak bir rehber oluşturuyor.

Tapu Sorgulamada Akıllı Tapu Dönemi İle Yapılan Değişiklikler

Yenilikçi ve kaliteli ilkelerle hizmetlerine devam eden Tapu ve Kadastro genel müdürlüğü vatandaşımızın tapuya verdiği ilgi ve önemin karşılık bulması için tapu senetlerinin içeriğinden tasarımına yenilendiğini açıkladı. Teknolojik gelişmelerle birlikte tapu sorgulama işlemlerinde kullanılmasına gerek kalmayan bilgilerin yerini QR kod uygulaması aldı. Pafta, sokak, sınır gibi bölümlerin yerine konulan QR kodla TAKBİS üzerinden taşınmazın bütün bilgilerine ulaşıldığı gibi kadastro haritası da doğrudan görülebiliyor. Yeni akıllı tapu senetlerinde yer alan değişikliklerden biri ise artık her gayrimenkulün sahip olduğu taşınmaz numarası. Taşınmaz numarasıyla birlikte il, ilçe, mahalle, ada, parsel bilgileri bağımsız bölüm numarasıyla belirtmeye gerek kalmayacak. Taşınmaz numarasıyla tüm bu bilgilere ve geçmişine de doğrudan ve kolaylıkla ulaşılabilecek. Bir diğer deyişle artık her gayrimenkulün bir T.C. kimlik numarası olacak.

Tapu kadastro parsel sorgulama işlemleri kapsamında yapılacak yenilikler ile birlikte tapu senetlerinde maliklerin hisselerine düşen yüzölçümleri daha net olarak gösterilebilecek. Artık apartman dairelerinin mimari projelerindeki tüm bağımsız bölüm brüt ve net ölçümleriyle maliklerin hissesi ve hisselerine düşen yüzölçümleri de gösterilebilecek. Aynı zamanda tapu sorgulama işlemleri, hisseli arazi ve arsalarda hissedarın sahip olduğu metrekare, taşınmazın konum ve özlük bilgilerine ulaşmalarını sağlayacak. Her bir taşınmaz için verilen farklı taşınmaz numarasıyla birlikte QR kod büyük kolaylık sağlayacak. QR kodu tapu senetlerinde ağustos ayından bu yana kadar yer almaya başladı. QR kodu kullanabilmek içinse yapmanız gereken şey çok basit: Akıllı telefonunuza herhangi bir QR Kodu okuma programlarından birini indirip kodu okutmanız yeterli. Bu şekilde istediğiniz her zaman çok kısa bir sürede taşınmazın harita üzerindeki konumuna ve tüm özelliklerine ulaşabileceksiniz. Tasarımına yönelik değişiklik ise yeni QR kodlu akıllı tapu senetlerinde artık Selçuklu yıldızı ve motifleriyle süslenmiş olacak.

Tapu Sorgulamada Akıllı Tapu Dönemine Geçilmesi İle Birlikte Eski Tapu Senetleri Ne Olacak?

Yenilenen tapu sorgulama sistemiyle birlikte yeni bir döneme geçildi ancak T.C. Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünün her yıl açıkladığı istatistiklerden elde edilen verilere göre 26.370.164 adet gayrimenkul ve bina türü bulunmakta dolayısıyla ülkemizde 178 milyonu aşan malik sayısı var. Bu kadar fazla tapu senedinin bulunduğunu düşündüğümüzde, her birinin yenilenmesinin büyük bir zaman ve maddiyat gereği olacağından eski tapular geçersiz sayılamaz. Asıl olan tapu ve kat mülkiyeti kütüğündeki bilgiler olduğundan eski tapularınızı kullanabilirsiniz. Ancak yeni çıkarılacak akıllı tapularda ve yeniden tapu senedi örneği çıkartılmak istenmesi durumunda belge örneklerinin her bir sayfasından 9,30 TL tapu harcı talep ediliyor. Tapu kadastro genel müdürlüğü parsel sorgulama ile ilgili en güncel bilgileri sizler ile paylaşmaya devam edeceğiz.

0 Takipçi