Fransız Balkon Nedir?

Yapıların ve konutlarımızın dış görünümünün değişmesi, kaydedilen teknolojik ve mimari gelişme haline geldi. Modern konut mimarisi ile karşılaştığımız en önemli yapısal özelliklerden birisi de Fransız tarzı balkonlardır. Fransız balkonu, Fransız balkon ölçüleri ve dekorasyonu hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak isteyenler için yazımızı sizler için derledik.

Fransız balkon; yerden tavana kadar uzanan ve kapı gibi açılan Fransız model camlardan oluşan, önünde küçük çıkıntı ve korkuluk bulunan bir balkon türüdür. En önemli özelliği camın yere kadar olmasıdır. Paris’in sahip olduğu geleneksel bina anlayışında sık sık göründüğünden dolayı ismi Fransız Balkon olmuştur. Evin daha çok ışık alabilmesi için tercih edilme sebepleri arasındadır. Fransız Balkonu sayesinde oturduğumuz yerden bile kolaylıkla evin dışını görebiliriz. Özellikle İstanbul’un Cihangir, Beyoğlu, Karaköy, Balat gibi eski semtlerindeki binalarda sıklıkla rastlanır.

Fransız Balkonu Ölçüleri Nedir?

Fransız balkonlar camlı olup, tek veya çift kanattan oluşur. Tercihe göre çift yada tek cam kullanılabilir. Genel olarak açılan kapı olarak karşımıza çıkmaktadır. Tercihen sürgülü kapı da monte edilebilir. Alüminyum, krom ve ferforje gibi materyallerden üretilmiş korkuluk modellerinde, korkuluk tasarımı ve materyali belirleyici olarak ön plana çıkar. Birçok farklı modeli bulunmaktadır. Su, hava, toz ya da ses geçirmemektedir. Darbelere karşı dayanıklıdır ve temizliği kolaydır.

Fransız balkonu ölçüleri tasarım mimarisindeki ilkelere göre farklılık gösterebilir. Standart bir ölçü bulunmamakla birlikte Fransız balkonlarda çıkma genişliği genellikle 50 cm’den küçüktür. Ancak çocukların güvenliği için cam ve korkuluk arası mesafeler, çocuğun cam ve korkuluk arasına sığamayacağı şekilde 10 cm olarak önerilmektedir. Eğer eviniz eski konut tipine sahipse ve balkonunuz Fransız balkon tarzında olmasını istiyorsanız, Fransız model yenileme yapmayı düşünebilirsiniz. Ülkemizde kullanılan standart Fransız balkonu ölçüleri şu şekildedir:

-Balkon eni ortalama; 180 cm,

-Derinlik; 20 cm,

-Yükseklik; 335 cm,

-Pencere alanı; 160 x 255 cm,

-Balkon çıkıntısı alanı; 50 cm,

-Balkon korkuluğu; 90 cm.

Estetik beklentilerin yüksek olduğu bu bölümlerde, görünüş kadar malzeme ve montaj kalitesi ile güvenlik önlemlerine de önem verilmelidir. Fransız balkonlarını güvenle kullanabilmek için montaj ve yükseklik gibi kriterler gözden geçirilmeli, korkulukların betona çok sağlam bir şekilde sabitlenmesi sağlanmalıdır.

Fransız Balkonu Dekorasyonu Nasıl yapılır?

Evlerin dışarıya olan bağlantılarının en önemlisi balkonlardır. Fransız balkonlar ise en küçük balkon tipidir. Standart balkonlardan farklı olarak genellikle dar bir alana sahip olduğu için Fransız Balkonu Dekorasyonu ndan bahsetmek pek mümkün değildir. Standart küçük boyutlu balkonlarda masa ve sandalye gibi aksesuarların kullanılabileceği kadar genişliği yoktur. Ancak biraz daha geniş olan Fransız balkonlar için demir ayaklı şık bir masa ile renkli minderlere sahip demir sandalyeler tercih edebilirsiniz. En fazla bir sandalyeye izin veren balkonlarda, çiçeklerle bezenen şık görünümleriyle de beğeni topluyor. Fransız balkonun hem korkuluklarına hem de tabanına çiçek saksıları koyabilirsiniz.

Eviniz için daha fazla dekorasyon fikirleri almak için buradan 2020 sonbahar kış dekorasyon fikirleri konulu yazımızı okuyabilirsiniz.