Adresini yazıp deprem riskini öğrenme dönemi başladı!

Türkiye’nin deprem tehlike haritası yenilenerek yayınlandı. Böylece artık oturduğu semtin deprem riskini öğrenmek isteyenler, ‘https://tdth.afad.gov.tr’ adresinden koordinat ve adres bilgilerini girerek sorgulama yapabilecek. Vatandaşların yoğun ilgisiyle zaman zaman kilitlenen sayfa, depremi sadece fay hattına göre değil zemin yapısına göre de incelediği için faydalı. Haritada riskli alanların artması ise dikkat çekiyor…

Türkiye’nin deprem haritası yenilenerek önceki gün Resmi Gazete’de yayımlandı. En son 1996 yılında hazırlanan haritaya yenilenmiş haliyle https://tdth.afad.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor. Böylece vatandaşlar, soyağacı ve mirasın ardından oturduğu semtin deprem riskini öğrenmek için bu adrese tıklayıp koordinat ve adres bilgilerini girerek sorgulama yapabilecek. Vatandaşların yoğun ilgisinden dolayı ilgili internet sayfası zaman zaman açılmıyor ya da harita açılsa da deprem bilgileri haritaya tam olarak yansımıyor.

Mahalle mahalle riskler belirlendi

Mahalle mahalle risk değerlendirmesi yapılmasına imkân tanıyan “Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması” oluşturuldu. Test aşamasındaki uygulamayı kullanmak için ana sayfanın sol üst bölümünde yer alan “raporlama” butonuna tıklamak yeterli. Gereken koordinat bilgileri girildikten sonra, o yerin deprem riski görülebilecek.

Kadıköy’de, Beykoz’da zemin sağlam, Şile’de daha dayanıksız

AFAD’ın koordinasyonunda ODTÜ, Boğaziçi, Akdeniz, Çukurova, Sakarya Üniversiteleri ve Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ile birlikte hazırlanan yeni haritayla, risk değerlendirmesi sadece fay hattına göre değil, zemin yapısı da göz önünde bulundurularak yapıldı. Riski belirtmek için kullanılan 1., 2. derece şeklindeki sistem kalktı, yerini Avrupa ve Amerika’da yıllardır uygulanan “ivme” yöntemi aldı.

Haritada İstanbul ’da tehlikeli yerleri gösteren kırmızı alanlardaki artışa dikkat çeken AFAD Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar, İstanbul’da 1999 yılında yaşanan depremden sonra, Adalar’ın içinden kırılmamış bir hat kaldığını, bu hatta en yakın kıyı şeridinin koyu kırmızı renkte gösterildiğini açıkladı. Tatar, “Yeni haritada artık yerel zemin koşulları da dikkate alınıyor. Kadıköy , Çamlıca, Beykoz civarında zemin sağlam, çünkü ana kayalar var zemininde ama biraz daha kuzeye çıkılınca Şile civarında daha dayanıksız zeminler söz konusu. Fay hattıyla beraber zemin koşulları da dikkate alındığı zaman renklerde bazı değişiklikler yaşandı” değerlendirmesini yaptı.

İnşaat mühendislerinin işlerini kolaylaştırdı

Gazete Habertürk'ten Esra Nehir'in haberine göre Tatar, yeni deprem haritası ile inşaat mühendislerinin işlerinin kolaylaşacağını belirterek, “Eskiden mühendisler hesaplamaları kendileri yapıyordu. Örneğin 1. ve 2. bölge arasında kalan yerleşim yerlerinde, 1’i baz alınca farklı değerler ortaya çıkıyor, bina maliyetleri artıyordu. Artık hesaplamayı program otomatik olarak yapacak ve tartışmaya yer kalmayacak” dedi. Tatar, yeni düzenleme ile 5 farklı zemin türü ve 4 farklı “ivme değeri” baz alınarak hesaplama yapıldığını vurgulayarak, “Sadece mevcut durum değil, fay hattı aktif mi değil mi, en son ne zaman hasar yapıcı deprem üretmiş, üzerinden ne kadar zaman geçmiş, kayma hızı ne kadar, bütün parametreler üst üste konularak daha sağlıklı hesaplama yapılacak. Yeni harita 3-4 yıllık bir çalışmanın ürünü” diye konuştu.

Yüksek binalar zorunlu olarak izlenecek!

Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği de güncellendi. Yönetmelik, 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girecek. AFAD, gerekli gördüğü durumlarda, kuvvetli deprem hareketlerinin ölçülmesi amacıyla binalara veya açık alanlara “ivme kayıtçıları” yerleştirebilecek. Yüksekliği 105 metre ve daha fazla olan binalara, “Yapı Sağlığı İzleme Sistemi” kurulması zorunlu hale getirilecek. Gerçek zamanlı kayıt yapacak izleme sisteminin bakımından ve korunmasından yapı sahipleri sorumlu olacak.