Tapu Randevusu Nasıl Alınır?

Tapu üzerine yapılacak gayrimenkul alım, satım gibi işlemler Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinde gerçekleştiriliyor. Tapu Kadastro Merkezlerine gitmeden önce kişilerin randevu almaları gerekiyor. Tapu Randevusu Nasıl Alınır? sorusunun detaylı cevabına yazımızda ulaşabilirsiniz.

Tapu Randevusu Nasıl Alınır?

Gayrimenkul alış ve satış işlemlerini bulunduğun ildeki Tapu ve Kadastro Müdürlüğünden yapabilirsin. Bu işlemleri yapmak için Tapu Kadastro merkezlerinden randevu alman gerekir. Tapu randevusu nasıl alınır sorusunun cevabını bulmak ve bu konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için en doğru adres Emlakjet!

Tapu Randevu İşlemleri Nereden Yapılabilir?

Ev, arsa, ofis, depo ve diğer gayrimenkullerin alım/satım işlemlerini yaparken öncelikle Tapu ve Kadastro Müdürlükleri’nden randevu talebinde bulunman gerekir. Randevu almadan bu tip işlemlerini yaptırmanın mümkün olmadığını bilmende fayda var. Tapu randevularını; e-randevu, Alo 181 hattı ve web tapu üzerinden alabilirsin. Randevu almadan önce tapu randevusu kaç gün geçerli sorusunun yanıtını arıyor olabilirsin. Tapu randevusu, aldığın gün için geçerlidir; randevu gün ve saatinde Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nde olman gerekir. En fazla 15 dakikalık geç kalmalar tolere edilerek işlemin yapılması sağlanır.

E-Devletten Tapu Randevusu Nasıl Alınır?

İnternet üzerinden randevu almanın en kolay yolu e-devlet uygulmasını kullanmaktan geçer. E- devletten tapu randevusu nasıl alınır sorusuna cevap vermeden önce e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapmalısın. Açılan sayfada web tapu sekmesini işaretledikten sonra uygulamaya git butonuna basman yeterli. Randevu al seçeneğine tıkladıktan sonra istenen bilgileri girerek randevu işlemlerini tamamlayabilirsin. İnternet üzerinden randevu almak için T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün resmî sitesini kullanabilirsin. Buradan başvuru yaparken verilen 30 dakikalık süre içerisinde tüm işlemleri onaylamalısın, aksi hâlde yeniden başlaman gerekir.

Alo 181’den Tapu Randevusu Nasıl Alınır?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün resmî hattı olan Alo 181’i arayarak tapu randevusu alabilirsin. Sabah 08:00 akşam 18:00 saatleri arasında operatörlerle iletişime geçerek bilgi edinebilirsin. Telefonla yapılan işlemler çağrı merkezlerinin yoğunluğuna bağlı olarak uzun sürebilir. İşlemlerini daha kısa zaman içinde sonuçlandırmak için online yöntemleri tercih edebilirsin.

Web Tapu Randevusu Nasıl Alınır?

Web tapu sistemiyle alım satım işlemlerini yapmak amacıyla fiilen Tapu Müdürlükleri’ne gitmene gerek kalmaz elektronik ortamda randevu alabilirsin. Bunun için web tapu internet adresinden e-devlet şifrenle giriş yaptıktan sonra “Randevu al” butonuna tıklayıp kimlik doğrulaması yapman gerekiyor. Daha sonra güncel telefon numarası ve e posta adresini ekleyerek işleme devam edebilirsin. Sırasıyla Tapu Müdürlüğü, yapılacak işlem, randevu tarihi seç işlemlerini tamamlaman yeterlidir. Web tapu randevu onayını verdiğinde ödemen gereken harç miktarı iletişim bilgilerine mesaj olarak gönderilir. Bu sayede kısa sürede randevu alma işlemini gerçekleştirebilirsin.

Tapu Randevusu İçin Gerekli Evraklar Hangileridir?

Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne yapılacak başvurular sırasında istenen tüm evrakların yanında olması gerekir. Bu sayede işlemlerin daha kolay tamamlanır. Alıcı, satıcı ve tüzel kişi olunması durumunda gerekli evraklar değişiklik gösterebilir. Tapu randevusu için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir.

Satıcı için gerekli belgeler;

Nufüs cüzdanı ve fotokopisi,

Tapunun aslı ve fotokopisi,

Belediyeden alınan emlak vergisi rayiç bedelini ve gayrimenkule ait vergi borcu olmadığını gösteren belge,

Alıcı için gerekli belgeler;

Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi ve varsa vekâletname,

DASK poliçesi,

Tapu harcı ve emlak vergisi ödeme dekontu,

Tüzel kişi olunması durumunda gerekli belgeler;

Ticaret Sicil Memurluğu tarafından düzenlenen yetki belgesi,

İlgili belediyelerden temin edilen rayiç değer bilgisi ve vergi borcu yoktur yazısı,

Vergi levhası aslı ve örneği,

Şirket adına işlem yapılacaksa vekâletname,

Şirket yetkilisine ait imza sirküleri gibi evraklar,

Tapu Randevusu Kimin Adına Alınır?

Tapu randevusu işlemlerine başlamadan önce tapu randevusu kimin adına alınır sorusunun cevabını bilmek isteyebilirsin.Tapu randevusunu bu konuda yetkili veya vekâletnamesi bulunan kişiler alabilir. Taşınmaz malikinin veya temsilcisinin müracaatı ya da geçerli belgelerin tamamı olmadan alım satım gerçekleştiremezsin. İşlemler kimlik numarasıyla gerçekleştirilir ve ilgili kişilere GSM operatörleri aracılığıyla mesaj gönderilir. Dolayısıyla sistemde kayıtlı olmayan kişilerin işlem yapması mümkün değildir. Sahtecilik ve dolandırıcılığa karşı alınan bu önlemler sayesinde güvenle arsa, dükkân veya satılık konutlarla ilgili işlemlerini yapabilirsin.

Tapu Randevusuyla İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tapu randevusuyla ilgili pek çok konuya dikkat edilmesi gerekir. Alım/satım işlemlerinin eksiksiz tamamlanabilmesi amacıyla randevuya gelmeden tüm evrakları toplamalısın. Dikkat edebileceğin diğer detaylar şu şekilde sıralanabilir;

Online randevu alırken sistemin uygun olduğu tarih ve saatleri tercih edebilirsin.

Kimlik veya yetki belgesi olmadan işlemlere başlanmayacağını bilmende fayda var.

Gün içinde yoğunluk varsa bir sonraki gün uygun olan zaman için randevu talebinde bulunabilirsin.

Gayrimenkulün kayıtlı olduğu Tapu Müdürlüğü dışındaki müdürlüklerde de işlem yaptırma hakkın vardır. Bu sayede daha rahat randevu bulabilirsin.

Yaşanabilecek aksilikleri göz önünde bulundurarak randevu vaktinden 15 dakika önce Tapu Müdürlüğü’ne gidebilirsin.

Alım satımla ilgili merak edilen konulardan biri de tapu randevusu aynı gün alınır mı sorusudur. Aynı gün içinde uygunluk olması durumunda sadece bir kez randevu alma hakkın bulunur.

İmza için verilen randevuya geç kaldığında ilgili personelle irtibat kurabilir, uygun bir saatte işlemlerini yaptırabilirsin.

Tapuda veraset söz konusuysa ilgili evrakların işlem sırasında ibraz edilmesi gerekir.

Tapu harcının alım satım öncesinde ödenmiş olması önemlidir. Her yıl belirlenen oranlar dâhilinde ilgili kurumlara ödeme yapıldıktan sonra alınan dekontun gösterilmesi istenebilir.

Emlak vergisi ödemesinin de yapılması gerekir ancak bu durumun istisnaları vardır. 200 m2’yi geçmeyen konut sahibi; dul/yetim, emekli, engelli, gazi, şehit yakını, işsizler ek bir gelirleri bulunmuyorsa emlak vergisinden muaf tutulur. Satılık konut işlemlerini yapmadan önce bu konuda bilgi sahibi olabilir, haklarını kullanabilirsin.

Tapu İşlemleri Sırasında Faydalı Olabilecek E-Hizmetler Nelerdir?

Tapu işlemleri sırasında işlerini kolaylaştıran e-hizmetlerden faydalanabilirsin. Bu sayede Tapu Müdürlükler’nde sıra beklemene ve zaman kaybetmene gerek kalmaz. İşlemlerini internet üzerinden yaptığında hem bilgi hem belgelere ulaşman daha kolay olur. İlgilendiğin taşınmazın parselini, parsel sorgu web sitesinden öğrenebilirsin. Başvurunu yaptıktan sonra sorgulama için tapu başvuru sorgulama ekranını kullanabilirsin. Tapu işlem evrakları, ilgili web sitesinden öğrenilebilir. Tapu Müdürlükleri ve birimlerinin telefonlarına ulaşmak için internet sayfasından bilgi alabilirsin. İşlemlerle ilgili harç/döner sermaye ödemelerini e-tahsilat ekranlarından da gerçekleştirebilirsin. İhtiyaçlarını kolaylıkla karşılaman için hazırlanan sayfalardan faydalanarak işlemlerini daha kısa sürede tamamlayabilirsin.

Tapu Randevusu İptal Edilebilir mi?

Tapu randevusu aldın ama sonra işlemi yapmaktan vazgeçtin, nasıl iptal edebilirsin? Pek çok farklı sebeple tapu randevusunu iptal etmek isteyebilirsin, bu durumda sistemin işleyişine engel olmamak için Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün internet adresine girmen gerekir. Randevu iptal seçeneğine tıklayarak veya Alo 181 hattını arayarak da iptal işlemini gerçekleştirebilirsin. Tapu Müdürlüğü’ne gidememe, randevuya yetişememe ya da kişisel tercihler sebebiyle tapu randevunu iptal edebilirsin. Bu konuyla ilgili en önemli detay yıl boyunca en fazla 5 kez randevuya gitmezsen bir daha randevu alma şansı verilmeyeceğidir. Bu bilgiyi dikkate alarak gereken durumlarda iptal hakkını kullanabilirsin.

Alım satım işlemlerini gerçekleştirirken rehber olarak değerlendirebileceğin yazımız sayesinde hangi adımları takip etmen gerektiğini öğrenebilirsin. Emlakla ilgili pek çok konu hakkında Emlakjet’i inceleyerek aklına takılan sorulara cevap bulabilirsin.